Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 10. tammikuuta 2017

10.1.2017 Talviasukkaita Turun Luolavuoren luolassa


Kaunis liuskayökkönen on Suomen luolien vakiotalvehtijoita.

Kovat pakkaset ovat kylmettäneet Luolavuoren luolan graniittiseinämät. Kohonnut ilmankosteus on ryydyttänyt kivenpinnan kohmeiseen huuruun. Nämä eivät ole olosuhteita joissa odottaisi kohtaavansa neitoperhosen, hyttysen tai kärpäsen. Siinä se kuitenkin lepää, siivet jäähileiden peitossa - päiväperhonen. Mietin mahtaako tämä yksilö herätä vielä keväällä?
Myös monet hyttyslajit viettävät talvensa luolien suojaisassa hämyssä.  
Luolavuoren luola on yksi Suomen mielenkiintoisimpia luolakokonaisuuksia. 1950-luvun kerrostalojen katveessa, keskellä Turkua, kohoaa Luolavuoren kukkula. Vuoren lohkareisilta, maanjäristysten rikkomilta rinteiltä löytyy useita luolia, joista suurin lukeutuu, 45 metrin pituudellaan Suomen pisimpiin. Luolan suojaisat ja vakaat olosuhteet ovat suosiolliset talvehtijoille. Edellä mainittujen lisäksi luolassa talvehtii mm. liuskayökkösiä, kiiltomittareita ja muista hyönteisiä, hämähäkkejä - todistetusti lepakoitakin ainakin kahta eri lajia.  
Turun Luolavuoren luolan kammiot ovat tilavia, pituutta luolalla on useita kymmeniä metrejä.

Luolan suuri suuaukon on helppo havaita kallioisessa rinteessä. Luolassa on tilava ”eteinen” jossa mahtuu hyvin seisomaan ja liikkumaan useita henkilöitä. Eteisen takaseinästä lähtee pieni ja kapea käytävä louhikon alle. Säkkipimeässä luolastossa lamppu on välttämätön apuväline, ahtaiden kolojen jälkeen aukeaa useita uusia huonemaisia tiloja.
Myös talvehtivia kärpäsiä kohtaa luolissa silloin tällöin.
 
Mahtaako tämä neitoperhonen nähdä enää tulevaa kevättä?
Kaupungin läheisyydestä ja helposta saavutettavuudesta johtuen kohde on melko roskainen ja maasto kulunutta. Alue vaikuttaakin olevan suosittu ajanviettopaikka, aikoinaan luola on tarjonnut suojaa lakia pakoileville rikollisille ja kotia vailla oleville kadun miehille. Vaikka alueelta on melko vaikea saavuttaa luonnon luomaa rauhaa liikenteen melusta ja maastonkuluneisuudesta johtuvista syistä, on lähes 5000 asukkaan lähiössä sijaitseva suuri luola ehdottomasti käymisen arvoinen kohde ja kallisarvoinen luontoretkeily keidas keskellä kaupunkia.
Tämän kokoluokan luolat ovat Suomessa melko harvinaisia.
 
KARTTA

Luola sijaitsee aivan Luolavuoren kaupungin osan ytimessä. Parkki tilaa autolle löytyy Luolavuorentien ja Luolavuorenpolun risteyksessä olevalta parkkipaikalta. Kulkemalla tenniskentän takana olevan jalkapallokentän reunasta metsään kohti korkeimpana näkyvää kallionjyrkännettä saapuu suoraan luolan suuaukolle.

Onnea Turku, harvalla kaupungilla on näin komeaa luolaa aivan keskustan tuntumassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti