Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365



keskiviikko 11. tammikuuta 2017

11.1.2017 Onko Harjavallan Lallin Itkukivi muinainen uhrikivi?

Lallin Itkukivi, Harjavalta
 
Lallin kivi seisoo jykevänä monumenttina keskellä lehtomaista kukkulaa.  
Harjavallan Hiirijärven kylässä, peltojen keskeltä kohoaa korkea lehtomainen kumpu - Kotamäki. Kummun päällä tönöttää yksinäinen kivenlohkare, joka herättää huomion erikoisuudellaan. Kivi seisoo kolmen pienemmän kiven päällä kuin jaloille nostettu alttari. Ja erikoinen kivi on muutenkin. Lohkare tunnetaan nimellä Lallin Itkukivi ja sen menneisyys nivoutuu yhteen niinkin suuren miehen kuin Pyhän Henrikin kanssa.

Itkukiven kyljessä on pronssinen muinaismuisto laatta.
Tammikuussa 1156 piispa Henrik oli palaamassa Kokemäeltä etelään kun Köyliössä, Köyliönjärven jäällä sattui Suomen tunnetuin henkirikos. Syystä tai toisesta piispan vierailusta suivaantunut paikallinen talonpoika Lalli tarttui tapparamalliseen kirveeseen ja ryntäsi Henrikin perään.

Kivi on kooltaan noin 2 m x 1,5 m ja korkeudeltaan 1,2 m
Kaksikko kohtasi toisensa järvenselän toisella puolella, Kirkkokarin pienellä saarella. Kirves heilahti, piispan saaden surmansa. Kerrotaan, että surman jälkeen Lalli palasi kotiinsa piispan hiippa päässään ja Piispansormus peukalossaan. Hänen yrittäessään riisua hiippaa, irtosivat mukana kaikki hiukset, ja kun hän yritti ottaa sormusta pois, lähti koko peukalo sormuksen mukana.

Lallin Itkukivi, Harjavalta.
Piispa Henrikin surmavirren mukaan Henrikin tappajana pidetty Lalli pakeni surmaa seuranneena kesänä juuri tänne, Kotamäkeen, jossa hän asui Itkukiven läheisyydessä sijainneessa kodassa. Kiven vierellä Lalli itki ja katui tekoaan. Itkukiven kerrotaan edelleen aika ajoin kostuvan Lallin kyyneleistä.
Lehtomainen kukkula herättää kuitenkin epäilyksen. Voisiko tämä olla muinainen pakanallinen uhripaikka ja pyhälehto - Hiisi? Hyvin todennäköisesti. Kukkulalla on kaikki Hiiden tunnusmerkit ja Lallin Itkukivi sopisi pyhänlehdon uhrikiveksi kuin nakutettu. Niin monet vanhan metsäuskon pyhätöt on korvattu ja pois selitetty vanhat perinteet peittävällä kristillisellä tarinalla, miksei tämäkin?

KARTTA

Kiven läheisyydessä on mahdollinen pronssikautinen hautaröykkiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti