Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 12. tammikuuta 2017

12.1.2017 Ispoisten kallioilta löytyy turkulaisten seikkailijoiden leikkikenttä


Ispoisten kapeiden ja korkeiden rotkojen läpi könyämisessä on seikkailun tuntua!
Ryteikön takana kohoaa ylevä seinämä. Könyän kukkulan laelle. Kaupunkiliikenteen bussit pihahtelevat äkäisesti kaartaessaan viereiselle pysäkille. Kallioisenmäen laelta tarjoutuva näky mykistää. Kuin tuhannen palan palapeli olisi paiskattu metsään; tietysti jättiläisen mitoissa.
Kumpu on murtunut lukemattomiksi paloiksi. Lohkojen väliin muodostuu syviä rotkoja, alle pimeitä luolia. Mitä täällä on tapahtunut? 

Tuhansia vuosia sitten repivät Suomen kallioperää massiiviset maanjäristykset. Mannerjään puristuksesta vapautuneen kallioperän sisäiset jännitykset vavisuttivat purkautuessaan maata, mursivat kalliota ja avasivat vanhoja rakoja. Tässä rytäkässä syntyivät muun muassa monet Suomen rakoluolat ja rotkomaiset avoraot. Kovaa on ollut ryske, sen näkee monin paikoin luonnossa.

Muinaiset maanjäristykset ja muut luonnonmullistukset ovat ruhjoneen kovan kallion uuteen uskoon.
Syviä railoja ja kapeita solia kulkee kallion halki. Maisemaa luonnehtivat suuret, pystysuorat jyrkänteet ja kalliosta irti repeytyneet pulterit. Paikka on ollut suosittu kiipeilykohde, reittien pultit pistävä edelleen esiin kalliosta. Nykyisin alueella on kiipeilykielto, syynä tähän on kalliolta löytynyt erittäin harvinainen Louhukehräjäkälä kasvusto.
Jyrkänteen tyvellä on suuria luolia, rakenteista päätellen paikka on alueen lasten suosima seikkailukohde. Haravoin luolan lattiaa kirkkaalla valolla. Pian karikkeen ja saven joukosta hahmottuu pieniä valkoisia paloja - merisimpukan kuoria.
Luolista talteen kerättyjä simpukankuoria.
Kyllähän meri sijaitsee lähellä. Sen pinta vain on yli 20 metriä luolan lattiaa alempana. Tuhansia vuosia sitten Itämeri lainehti paljon nykyistä ylempänä – aallot kerrostivat simpukankuoria luolaan, saattoi joku laji elääkin rantakallioiden koloissa. Tuhansia vuosia? Havahdun. Kädessäni on eräänlaisia fossiileja.
Konttaan eteenpäin haltioituneena. Linja-auton terävä sihaus palauttaa levottomana sinkoilevan mielen takaisin tälle vuosituhannelle. Ollaan kaupunki alueella, ei koskemattomassa luonnossa. Ispoisten kallioiden rotkot ja luolat ovat kiehtovia, sijainti tekee paikasta ainutlaatuisen. Todellinen city-kohde - kaupunkilaisten lähiretkeilykeidas.

Suojeltu kallioalue sijaitsee keskellä tiuhaa asutusta.
Eteläinen Suomi ei ole kuuluisa komeista repeämistään. Jylhiä rotkoja pidetään Itä-Suomen ja Kainuun etuoikeutena. Mutta esimerkiksi tämä Turun luonnonihme, Maskun Härmälän rotko ja Kaarinan Kuusistossa sijaitseva Ryövärinholman rotko kilpailevat aivan samassa sarjassa kuin valtakunnan maineikkaammatkin rosoarvet.   
Kuin ihmeenkaupalla kallioalue on selvinnyt laajenevan kaupunkialueen puristuksessa. Upeaa, että tällaisia luontokohteiden helmiä ja seikkailijoiden leikkikenttiä on säilynyt myös kaupunkien läheisyydessä. Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta tai motivaatiota vaeltaa erämaahan.

Kallioilta löytyy monenlaista rotkoa ja luolaa.  
Rymyän ähisten pusikon läpi, ruusun piikit raapivat niskaa. Tien vartta kulkeva täti vaikuttaa hieman pelästyneeltä – vähintäänkin hämmästyneeltä. Ei tiennyt hänkään paikasta – ainakaan ennen tätä.

Miten paikalle? Ispoisten kallioiden rotkot ja luolat sijaitsevat aivan Ispoisten puistotien ja Ispoisten kiertotien risteyksessä. Parkki paikka sijaitsee aivan Ispoisten puistotien varrella, kallioalueella ja metsässä kulkee kuntorata mutta itse rotkolle ei ole minkäänlaisia opasteita. Paikalle pääsee myös Turun kaupunkiliikenteen linjoilla numero 9 ja 99, reitit kulkevat Ispoisten puistotietä. Lähimpänä kohdetta oleva pysäkki on nimeltään Wibeliuksenpuisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti