Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 13. tammikuuta 2017

13.1.2017 Moronhattu on todellinen luonnonoikku


Moronhattu on yksi Suomen erikoisimpia kiviä
Ajelen Turusta kasitietä kohti Laitilaa, noin kilometri ennen keskustaa sivusilmällä huomaan jotain mielenkiintoista. Se vilahtaa ohi niin nopeasti, ettei ole oikein varma mitä näki vai näkikö jotain? U-käännös, kiven kohdalla hieraisee silmiään - mitä ihmettä?
Jos tehtäisiin lista Suomen erikoisimmista kivistä. Moronhattu olisi varmasti mukana listauksessa. Niin kummallinen näky se on!
Omakotitalon pihassa, aivan 8-tien varressa, on tosiaan komea kiven murikka. Näyttää kuin kiven päälle olisi isketty kottikärryllinen betonia, lohkareella on erikoisen näköinen myssy. Ei se laastia ole, kivi on täysin puhdas luonnontuote. Rapakivijärkäle jonka yläosa on alkanut moroutua, rapautua nopeammin kuin alaosa, on syntynyt todellinen luonnonoikku.

Kivellä on outo hattu.
Alueella on paljon moroutuvia rapakivilohkareita, tällaisista voi irrottaa sormin kiveä. Kun prosessi jatkuu tarpeeksi kauan jäljelle jää vain "sorakasa" - morokeko. Rapakivi on yleinen kivi, sitä esiintyy kaikilla mantereilla, mutta se on dokumentoitu ensimmäisenä Suomessa, siksi sana Rapakivi on lainattu myös muihin kieliin Rapakivi granite - sanoo Englantilainen, Der Rapakiwi - Saksalainen. Rapakivi on yksi harvoista kansainvälisistä, Suomalaisista kivilajinimistä.
Kivi sijaitsee talon pihalla, siksi sitä pitää tarkastella kunnioittavalta etäisyydeltä.  
Ainoa ikävä asia, mikä saattaa olla myös kiven pelastus, on se, että Moronhattua pitää tyytyä katsomaan maantieltä käsin. Kivi on nimittäin keskellä omakotitalon puutarhaa, yksityisalueella. Onneksi sen erikoisuus avautuu myös kauempaa katsottuna.
Moronhattu, Laitila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti