Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 20. tammikuuta 2017

20.1.2017 Kokemuksia Pallivahasta


Turun Pallivaha on mahtavan kokoinen siirtolohkare
Turun Pallivaha on ollut keskeisen sijaintinsa ja jykevä, huomiota herättävän ulkomuotonsa vuoksi merkittävässä asemassa jo vuosisatoja. Valtavan vahakiven nimi on hämmentänyt, naurattanut ja aiheuttanut myötähäpeää. Moni kiven tuntee, vaikkei sitä liiemmin missään mainosteta eikä sinne johda minkäänlaisia opasteita. Polkuja toki. Kaiken kansan tietoisuuteen Pallivaha nousi kun Putouksen ensimmäinen tuotantokausi pyöri telkkarissa ja Aku Hirviniemen esittämä Marja Tyrni väänsi vitsiä Pallivahasta. En tiedä onko näyttelijä itse koskaan lohkareella käynyt tai edes kaupunginosassa ja väliäkö hällä - käy missä käy.

Lumi antaa kivelle aivan uuden ilmeen, sen päälle ei kuitenkaan uskalla tällaisella kelillä kiivetä.
Itse piipahdin pitkästä aikaa katsomassa kiveä lumipeitteen koristamana. Hieman nuhruinen päivä mutta kiven massiivisuus mykistää aina. Se on valtava. Pallivahan toinen reuna on negatiivinen lippa, vastapuoli on louhikkoinen. Louhikossa on pieniä luolia ja lohkareita pitkin pääsee melko helposti kiipeämään jättijärkäleen päälle. Korkeutta kivellä on n. 10 metriä, sen ulkomuoto on harvinaisen ehyt.  

Kiven ehyemmällä puolella on komea ja suojan tarjoava lippa.
 Kiven kylkeen muodotuu melko suuri lippaluola. Sillä on leveyttä noin 10 metriä, korkeutta parhaimmillaan yli 5 metriä ja syvyyttäkin 2 -3 metriä. Lipan reunasta johtaa lohkareiden muodostama, parin metrin mittainen tunneli louhikon päälle. Louhikon reunasta löytyy tummanpuhuva aukko. Suomalaiseen luolaan pitää mahtua oleilemaan 3 aikuista, joten kyllä Pallivahan onkalo on reilusti luolalle asetetut kriteerit täyttävä lohkareluola. 

Pallivaha
Onkalon ja lippaluolan tarjoamaa suojaa ovat aikain saatossa hyödyntäneet rosvot ja muut laitapuolen kulkijat. Melko vaatimatonhan se luolaksi on mutta luola kuitenkin - haalarit ja otsalamput kannattaa kuitenkin jättää kotiin pettymysten välttämiseksi! 
Pallivaha on suuri - ei se Suomen lohkareiden kärkisijoista kamppaille vaikka aika jätti onkin. Ennen kaikkea sinne sitä on hemppo mennä ihmettelemään. Ja sehän löytyy täältä: KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti