Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 21. tammikuuta 2017

21.1.2017 Vähä-Haukkalammelta löytyy Nuuksion kansallispuiston komein luola

Vähä Haukkalammen luola on Nuuksion kansallispuiston suurin luola

Vähä-Haukkalammen luola on suuri rakoluola.
Nuuksion ylivoimaisesti kiehtovin luola on Vihdin ja Espoon kupeessa, Vähä Haukkalammen korkeassa jyrkänteessä sijaitseva pitkä, jääkauden muotoilema rakoluola. Pääluolan sisäänkäynnin päällä on riippuva lohkare, jonka takana avautuu melko pitkä ja korkea, suhteellisen kapea suoraseinäinen kammio. Luolan pohjalle on vaikea laskeutua. Kammion perältä johtaa hyvin ahdas aukko viereiseen kammioon, joka on pääkammiota vastaava mutta hieman pienempi.  

Luola suuaukko sijaitsee komeassa jyrkänteessä.
Talven aikana luolaan kerääntyvä lumi ja jää säilyvät siellä touko-kesäkuulle, pahimpina talvina pannejää saattaa peittää suurenosan luolasta ja tukkia siitä osia. Luola sijaitsee Nuuksion kansallispuistossa. Se on metsästäjien, kalastajien ja tukkimiesten väliaikaiskortteeri. Luola on suosittu retkikohde vaikka se ei ole kansallispuistojen virallisten reittien käyntikohde.    

Luolaan laskeutuminen on melko haastavaa. 
Nuuksion kansallispuisto on Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva kansallispuisto. Sen pinta-ala on 45 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1994. Aluetta hallinnoi Metsähallitus. Puistossa tiedetään esiintyvän useita kymmeniä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä eläin-, kasvi- ja sienilajeja. Puiston tunnuseläimen, liito-oravan, asuttamia metsikköjä on Nuuksion alueelta löydetty lähes 200. http://www.luontoon.fi/nuuksio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti