Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 2. tammikuuta 2017

2.1.2017 Mistä Tampereen Pyynikin Thermopyleen sola sai nimensä?

 
Thermopyleen solaa ympäröiviltä kallioilta avautuu upeita maisemia Pyynikin kulttuurimaisemaan 
 
Pitkät puiset portaat kulkevat jyrkkinä läpi kallioseinämien rajaamaan rotkon. Paikka on Tampereen hämmennystä herättävän niminen Thermopyleen sola.  Tämä Pyynikin luontopolun varrella sijatseva rotko on saanut nimensä antiikin historian taistelupaikasta, jossa kreikkalaiset ja persialaiset mittelivät v. 480 eaa. Tamperelaiset innostuivat niin historian tapahtumista, että nimi otettiin käyttöön 1860- luvulla, kun Pyynikistä tuli suosittu retkikohde.

Rotkon läpi kulkee pitkät portaat

”Thermopylain taistelu käytiin elokuussa 480 eaa. Persian ja Kreikan kaupunkivaltioiden välillä. Kreikkalaiset pystyivät pidättelemään persialaisia Thermopylain solassa. Persialaisten onnistui kuitenkin kiertää kreikkalaisten asemien taakse ja tuhota kreikkalaiset joukot. Taistelussa kuoli kreikkalaisia johtanut Spartan kuningas Leonidas. Persialaisia johti kuningas Kserkses I. Samaan aikaan kun Thermopylain taistelu käytiin myös Artemisionin meritaistelu kreikkalaisten ja persialaisten laivastojen välillä. Persialaiset lyötiin lopullisesti vasta Salamiin meritaistelussa ja Plataian taistelussa vuonna 479 eaa.” – kertoo Wikipedia

 
Pyhäjärvi

Pyynikin luontopolku alkaa legendaariselta Pyynikin näkötornilta. Luontopolun reiteistä muodostuu yhteensä noin neljä kilometriä käveltävää. Polun varrella, Thermopyleen solaa ympäröivillä kallioilla, on useita hyviä näköalapaikkoja, joista voi ihailla pitkälle yli Pyhäjärven avautuvaa järvimaisemaa.


Pyynikki-valssi
 
“Harjulla Pyynikin lempemme lehto
rannoilla aaltojen onnemme kehto.
Vilpoisat tuulet ja syksyiset yöt,
rintaan tuo arjen ja kyynelten vyöt.

Vaippansa harju tää valkoiseks saa
kisaillen kuljemme taas.
Harjulla hongikko hiljalleen taipuu
latvoissa rakkaus, valitus, kaipuu.
 
Mullassa juuret on voimakkaan puun
tuoksussa pihkan ja loisteessa kuun.

Kuuntele, kuuntele Pyynikki soi
Sulle se ain huminoi.”
 
Alkuperäiset Pyynikki-valssin sanat
Aimo Kähärä
 
Talvipäivä Tampereen Pyynikillä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti