Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 22. tammikuuta 2017

22.1.2017 Espoon hiidenpesässä piileskelivät hiidet ja kulkurit

Hiidenpesä, Espoo

Hiidenpesä on nimensä mukaisesti ahtaan suuaukon takana piilotteleva pesämäinen onkalo.
Vaikka Nuuksion kansallispuistossa ja sen ympäristössä on kymmenkunta maininnanarvoista luolaa, on Hiidenpesä ainoa seudun luontopolkujen ja reittien varrella oleva virallinen nähtävyyskohde. Luola sijaitsee Sorlammen luontopolun varrella, kansallispuiston kaakkoispuolella.

Onkalon suuaukko ei anna odottaa paljoa, siitä huolimatta luola on kiehtova ja kelpaa talvehtimispaikaksi mm. perhosille.
Hiidenpesä on graniittikallion ja siitä irronneiden lohkareiden väliin syntynyt luola. Suuaukko ahdas 0,5 m leveä ja 1 m korkea sisäänkäynnin jälkeen avautuu viihtyisä, pienen huoneen kokoinen luolakammio, jonka lattia on kalliota ja lohkareita. Pienen suuaukon turvaama sopukka on suojaisa, sen kelpuuttavat talvehtimispaikakseen mm. perhoset ja hämähäkit, joita luolassa tapaa talvisin.

Hiidenpesälle johtaa luontopolku ja opasteet.
Tarinan mukaan luolassa on asunut hiisi. Hiidet asuvat usein louhikkoisissa ja luolia sisältävissä vuorissa. Tarinoissa nämä oliot ovat useimmiten verraten pieniä, mutta suurimmat yksiköt saattavat olla jättiläismäisiä. Hiidet kuvataan ulkonäöltään usein melko erikoisiksi tai vajavaisiksi. Hiidellä saattaa olla yksi silmä, valtavan pitkä nenä, hyvin suuret korvat, kädet tai jalat. He ovat usein kyttyräselkäisiä, puujalat ja käden paikalla olevat koukut tai vastaavat proteesit. Luola on ollut myös omaisuuden piilopaikkana vainoaikoina sekä palvellut myöhemmin kulkurien majapaikkana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti