Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 23. tammikuuta 2017

23.1.2017 Nuuksion salaisuuksien jäljillä - Ahvenistonsuon avoluolaAvoluolan päässä on pesämäinen syvennys.
Kuten viikonloppuna kävi jo ilmi, Nuuksion kansallispuisto ja sitä ympäröivät metsät kätkevät helmaansa useampiakin maininnan arvoisia onkaloita, luolia ja avoluolia. Mikä Nuuksion alueesta sitten tekee suotuisan luolien synnylle? Alueen kallioperä on yksi tekijä ja onhan alue melkoista korkeiden kallioiden ja jyrkänteiden mosaiikkia. Rannikon kalliot ovat olleet alttiina muinaisen Itämeren myllerryksille vielä pitkään jääkauden jälkeen. Nämä rantavoimat ovat olleet osana monen avoluolan kehitystä. 
Talven muovaamat "tippukivet".
Todellisuudessa Nuuksion luolien runsas määrä selittyy ennen kaikkea runsaalla kulkijamäärällä. Läpi koko Suomen on havaittavissa sama ilmiö - luolia tunnetaan eniten sieltä missä ihmiset liikkuvat. Koskemattomassa erämaassa liikkuu vain harva, eivätkö kairojen miehet paljon löydöistään huutele. Sattumalta löytyi myös Ahvenistonsuon ja Vähä-Holman järven välisessä jyrkänteessä piilotteleva lippaluola.

Vaatimattomampiakin rakoja on maassamme luolaksi kutsutta, joten kyllä täällä kannattaa piipahtaa!
Lippaluolalla on leveyttä kokonaisuudessaan 20 – 30 metriä, tosin välillä se kapenee hyvin pieneksi. Tilavin osa löytyy jyrkänteen pohjoisosasta, jossa lipan alla mahtuu hyvin oleilemaan. Tässä päässä lipan alle on muodostunut myös hieman luolamaisempi syvennys. Kaikkiaan luola on melko vaatimaton (kehtaako edes luolasta puhua?) noh, kalliolaavu kuitenkin. Sen kiehtovan pyöreät muodot ja oma rauha suositun retkeilyalueen polkujen välissä tekevät siitä kuitenkin poikkeamisen arvoisen.  Iso-Holman taukopaikalta on lipalle melko helppo ja nopea tehdä pieni piipahdus.

KARTTA   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti