Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 24. tammikuuta 2017

24.1.2017 Maskun Taipaleen luola on yllättävä luola yllättävässä paikassa


Luolan lattiaa peittää teräväsärmäinen louhikko, ilman sitä tämä olisi oiva paikka yöpymiseen.
Maskun Taipaleen kylässä, peltoaukeiden keskellä kohoaa muuhun maisemaan nähden yllättävän korkea, valaanselkämäinen kalliokumpu. Kalliotöyrään suojasivulla on muutaman metrin korkuinen jyrkänne. Kallion reunan ja pellon väliin ja muutaman kymmenen metrin mittainen kaistale, johon on kohtalon oikusta jäänyt muutama toisiinsa nojaava lohkare. Vaatimattomalta se ylhäältä katsottuna näyttää mutta alhaalla odottaa yllätys - keko on sisältä ontto – läpi kuljettava.

Luolan suuaukko on näyttävä
Luolan pääsisäänkäynti on juhlavan näköinen, harjatelttamainen, musta-aukko lohkareiden kyljessä. Taustalla kohoava pystyyn kuollut kelopuu lisää näkymään hyppysellisen mystiikkaa. Suuaukolla könöttävien lohkareiden sammalpeitteisillä kyljillä kasvaa kallioimarretta, tuota Suomen luolien suuaukkojen vakiokoristajaa.

Luolan hämyssä viihtyvät mm. hämähäkit.
Luolan sisään mahtuu astelemaan selkä suorana. Teräväsärmäinen louhikko peittää valtaosin kammon lattiaa. Luoliin mieltyneet hämähäkit värjöttelevät luolan hämyssä. Valon häiritseminä ja vaivaantuneina ojentelevat kohmeisia jalkojaan. Eivät tainneet odottaa vieraita. On siellä talvehtiva perhonenkin – perus kauraa.

Suurempi kammio on tilava ja helppo kulkuinen, toinen kammio tarjoaa hieman enemmän seikkailun tuntua.  
Luolan keskiosan vaiheilla lohkareet katkaisevat kulun ja jakavat tilan kahteen erilliseen osaan. Toinen tila on hivenen vaatimattomampi. Yhteensä kammioista kertyy arviolta kymmenen metriä pitkä luola. Suomalainen keskiverto luola, mutta tunnelmaltaan kyllä enemmän – ei Taipaleen luola kärkikastiin nouse mutta ei jää pahnan pohjimmaiseksikaan. Oikein miellyttävä onkalo, jonka yllättävä sijainti nostaa paikan arvoa vielä jokusen pykälän ylemmäs. Täällä kannattaa piipahtaa esimerkiksi samalla visiitillä mahtavan Härmälän rotkon kanssa, paikat kun sijaitsevat melko lähellä toisiaan.
KOHTEELLA VIERAILLESSA ON ENSISIJAISEN TÄRKEÄÄ OTTAA SEUDUN ASUKKAAT HUOMIOON. MIETI SIIS TARKKAAN MIHIN JÄTÄT AUTOSI JA MISTÄ KULJET LUOLALLE!

KARTTA    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti