Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 27. tammikuuta 2017

27.1.2017 Rymättylän Kuristenvuori on mäyrien salainen kalliolinna


Etelän talvi teki taas kepposet ja heitti ilmat päälaelleen. Ei tammikuussa pikku pakkanen olisi pahitteeksi. Syksyisestä ja nuhruisesta säästä huolimatta suuntasin pitkästä aikaa kohti Rymättylää ja muutama vuosi sitten löytämiäni Kuristenvuoren luolia. Mahtava ja repaleinen jyrkänne nousee vastaan jylhänä seinämänä. Märässä metsässä haisee eläin. Kaivetut pesäluolat, sammalpolut sekä vahva nisäkkään tuoksu kertovat mäyrien tuhisevan talviuntaan luolastojen kätköissä. Ihmisen mentäviäkin luolia kalliolta löytyy monia. Kyseessä on laaja ja monipuolinen kokonaisuus.   
Kuristenvuoren jyrkänne on murtunut tuhansiin osiin.
 
Kuristenvuoren huipun länsipuolella olevan, noin 100 metriä pitkän, graniittijyrkänteen rakoihin on muodostunut seitsemän luolan kokonaisuus. Pääluola on korkeaan pystyrakoon muodostunut rakoluola. Luolan suuaukon korkeus on lähes 4 metriä ja leveys alle metrin, käytävä nousee jyrkästi ylös lohkareiden muodostamia ”portaita”. varsinainen kammio on noin 4 metriä suuaukkoa ylempänä. Luola on läpi kuljettava, alemman ja ylemmän suuaukon välinen korkeusero on 5,5 metriä. Lattia on kalliota ja lohkareita.
Vuoren rinteiltä löytyy lukuisia kiehtovia muodostelmia.
Toinen pääluolista on jyrkänteestä irronneen suuren lohkon alle muodostunut matala mutta laaja tila, jonka molemmissa reunoissa on avarammat, seisomakorkuiset tilat. Lattia on kalliota, jonka päällä lohkare lepää. Luolan suuaukolla on vanha nuotionpaikka. Kolmas ja neljäs luola ovat selkeä muotoisia rakoluolia jyrkänteessä, näiden lattia on kalliota. Viides luola on huonemainen tila, jossa on poltettu nuotiota. Kuudes luola on saman lohkareen alla kuin toinen pääluolista.
Kuristenvuoren pääluola on korkea rakoluola.  
Seitsemäs luola on pääosin matala rakoluola jyrkänteessä, luolan suuaukko on noin 3 metrin korkeudessa ja sinne pitää kulkea kapeaa kielekettä pitkin.  Näiden lisäksi paikalla on hieman epämääräisempiä lohkare- ja rakoluolia. Luolissa ja jyrkänteiden juurilla on mäyrien pesäpaikkoja ja kaivettuja tunneleita. Halkeilleessa kukkulassa on luolien lisäksi myös näyttäviä rotkomaisia avorakoja. Kaikkineen Kuristenvuori on erittäin monipuolinen ja kiehtova geologinen tutkimus- ja retkikohde.
Suuret lohkareet lojuvat pitkin rinteitä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti