Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 28. tammikuuta 2017

28.1.2017 Luonto on muovannut Maskun Raumanvuoren mahtavaksi maisemapaikaksi


Raumanvuoren laelta avautuvat maisemat eivät tunnut mielikuvien Varsinais-Suomelta.

Hento sumu roikkuu peltojen päällä. Aurinko alkaa juuri nousta horisontin yläpuolelle. Oranssi puna alkaa levitä petäjien kylkiin kun kiipeän ylös pakkasen liukastamaa mäkeä Maskun Ohensaaressa. Yksi vetinen päivä yhdistettynä pakkasyöhön on liukastanut jyrkät rinteet lähes kulkukelvottomiksi. Hiki kirpoaa pintaan nopeasti jalan hakiessa pitävää kohtaa.

Aamuinen usva tekee tunnelmasta maagisen.
 
Nousevan auringon maa.
 
Kallion laella vallitsee hiljaisuus ja rauha. Usva roikkuu yhä peltojen päällä. Kaukaisuudessa metsäsaarekkeet kumpuilevat ja aamun hento valo siivilöityy keloutuneiden puiden oksankäkkyröiden takaa. Hengitän syvään. Hetken kuvittelen olevani jossain Kainuun korpimailla. Mutta ei, kyllä näin mahtavia paikkoja löytyy myös etelästä. Parhaimmillaan aivan kotinurkilta.     

Arvaisitko näiden maisemien olevan Maskusta?
Yli 60 metriä merenpinnan, ja sitä ympäröivien alavien viljelysmaiden, yläpuolelle kohoavana, jylhänä kalliomäkenä Raumanvuori erottuu maisemasta oikeasti vuorimaisena. Kallioalue on kooltaan lähes 40 hehtaaria ja alueella on merkittäviä biologisia ja maisemallisia arvoja. Vuorta pidetään valtakunnallisesti arvokkaana luontokohteena.

Raumanvuoren rinteiltä löytyy useita vaatimattomia lohkare- ja rakoluolia.
Raumanvuoren lakiosat ovat hyvin säilyneitä ja melko lailla luonnontilaisia. Korkealta kalliolta avautuu seudulle poikkeuksellisen näyttävät ja avarat maisemat, jotka vaihtelevat kumpuilevista metsiköitä merenlahtiin ja peltoaukeista asutuskeskuksiin.

Rinteiden juurilla kasvaa komeita tammia.
Vuoren huipulla saavuttaa lähes erämaisen tunnelman, jota kohottavat kelopuut, kalliomännyt ja korppien korahdukset. Mäen alemmilla rinteillä maiseman miellyttävyyttä on verotettu harvennushakkuilla. Raumavuori koostuu vaihtelevasta kalliomännikkömaastosta, ja sen kasvillisuus on keskimääräistä vaateliaampaa ja monipuolisempaa. Raumavuorella on lisäksi tavattu joitain seudulle harvinaisia lintuja.

Aamu-usvaa
Lumeen painautuneiden jälkien ja selvästi erottuvien polkujen määrästä voi päätellä vuoren olevan suosittu koiranulkoilutus-, retkeily-, ja näköalapaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti