Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 29. tammikuuta 2017

29.1.2017 Rymättylän Kööpelivuori oli pirun ja noitien kokouspaikka

Jyrkänteitä, maisemia, luolia ja suuria lohkareita - Rymättylän Kööpelinvuori yllättää monipuolisuudellaan.
Kööpelivuoren mahtava jyrkänne on yksi maakunnan mykistävimpiä.
Rymättylän Kööpelivuori on korkea, julmien jyrkänteiden reunustama kukkula, keskustan eteläpuolella. Vuorella on kaksi luolaa, matala mutta leveä lippaluola ja viihtyisä lohkareluola. Lohkareluolalla on pituutta 5,5 m, leveyttä 1,5-2 m ja korkeutta 1-1,5 m. Suurimmalla lippaluolalla on pituutta 1-3 m, leveyttä 13 m ja korkeutta 0,5-2,6 metriä.
Kööpelivuoren luolamaisempi onkalo on rikkonaiseen kallioseinämää syntynyt läpikuljettava tunneli.
 
Vaatimattomampi luola on mukavan kokoinen lippaluola.
Kyöpeli on yleensä kallio, vuori tai mäki, jonka nimen kirjoitusasu vaihtelee hieman. Nykykarttojen mukaan Rymättylän kirkonkylän kupeessa kohoava kukkula tunnetaan nimellä Kööpelivuori. Kaikkiaan erilaisia kyöpeleitä on lähes 70 kappaletta eri puolilla suomea. Tarinoiden mukaan Kyöpelillä on kaksi merkitystä. Se voi olla paikka, jossa vanhat piiat kokoontuvat tai se on paikka, jonne piru ja noidat kokoontuivat veronmaksuun ja juhliin Pitkäperjantain jälkeisinä öinä ennen Pääsiäistä, jolloin Kristus oli manalassa ja pimeyden voimat vahvimmillaan.

Kööpelinvuori on myös komea näköalapaikka.
Kun kyse oli pirun ja noitien kohtauspaikasta, noidat tulivat vuorelle mitä merkillisimmin keinoin. Joku lensi luudalla, toinen lampaiden kaluamalla havutukilla tai viljalyhteellä. Joku saapui tuulenpyörteenä, muutamat ratsastivat pukilla tai sialla. Kun kaikki olivat koolla, piru tarkasti noitien verot. Trullit toivat karvoja, villoja ja muuta vastaavaa. Joku saattoi leveillä tekemillään ilkitöillä.
Lohkareista hahmottuu kiehtovia muotoja.
Se joka oli tehnyt pirun mielen mukaan, sai kestitystä, mutta huonosti asiansa hoitaneita piestiin ankarasti. Lopuksi pidettiin tanssit ja harjoitettiin monenlaista siveettömyyttä. Ennen kukon kiekumista seurue hajosi itse kunkin palatessa kotiinsa.
Mahtava on jyrkänne.
Kööpelinvuori sijaitsee Rymättylän keskustan eteläpuolella, tien 189 vierellä. Rymättylästä ajetaan noin 500 metriä kohti Röölää, kukkula on tien vasemmalla puolella, peltojen takana. Komeat jyrkänteet ovat kalliokiipeilijöiden suosiossa. Paikalle ei johda opasteita.  

KARTTA

Kelopuut ja kalliomännyt luovat huipulle miellyttävän tunnelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti