Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 30. tammikuuta 2017

30.1.2017 Jämijärven Uhrilähteellä uskotaan olevan parantavia voimia

Terve metsä, terve maa, vesi kultainen kuningas.
Uhrilähteen pohjassa on useita ”kiehuvia” pyöreitä pisteitä, pohjaveden pulputessa hiekkapohjan lähteensilmien läpi.

Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde - vanhoja uhripaikkoja molemmat.
Pohjois-Satakunnassa, Kankaanpään ja Jämijärven alueilla, sijaitseva Hämeenkangas on ainutlaatuinen saumamuodostuma, joka on syntynyt jääkauden loppuvaiheessa noin 11 000 vuotta sitten kahden jäätikkökielekkeen väliin. Hämeenkankaan korkein kohta on Soininharjulla, joka kohoaa reilut 180 metriä merenpinnan ja 80 metriä Jämijärven pinnan yläpuolelle. Muodostuman materiaali on pääosin hiekkaa ja soraa. Hämeenkankaan hiekkakerrosten suodattamista pohjavesistä osa pulppuaa maan pintaan lähteinä, joista tunnetuin on Jämijärven Uhrilähde ja sen vieressä sijaitseva Kylmänmyllynlähde. Uhrilähteen pohjassa on useita ”kiehuvia” pyöreitä pisteitä, pohjaveden pulputessa hiekkapohjan lähteensilmien läpi. Lähde pysyy läpi vuoden sulana. Sen äärellä kasvaa erikoisia kasvilajeja, kuten kevätlinnunsilmää ja lähdesaraa.
 
Talvella sulana pysyvä lähteensilmä on maaginen näky.
Jämin Uhrilähde on tunnettu pitkään ja sen pohjattomalta silmältä on haettu apua erinäisiin vaivoihin jo satojen vuosien ajan. Tänäkin päivänä, vaikka taikausko on vähentynyt, moni lähteellä vieraileva matkaaja sulkee silmänsä, toivoo jotain vaatimatonta ja heittää uhrirahan lähteen hengelle. Kun kolikko katoaa poreilevaan hiekkasilmään, mieleen tulvii ajatuksia: mihin tavara vajoaa, kuinka paljon lähde pystyy syömään ja paljonko sinne on näiden vuosisatojen aikana uponnut uhrilahjoja?

Vaikuttava vierailukohde on myös Uhrilähteen vieressä pulppuava Kylmänmyllynlähde, tämäkin lähde tunnetaan kansanperinteen tarinanpaikkana ja lähteen vedellä on katsottu olevan parantavia voimia.  Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde sijaitsevat Lähdelenkki nimisen luontopolun varrella – lenkki on osa laajempaa, Hämeenkankaan itäosassa sijaitsevaa, Kolmen harjun polku –nimistä luontopolkuverkostoa. Vaikka vanhoista uhrilähteistä on hiljalleen tullut merkittäviä turistikohteita, ovat lähteiköt säilyneet varsin luonnontilaisina ja ne ovat onnistuneet säilyttämään tietynlaisen pyhyyden.

KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti