Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 31. tammikuuta 2017

31.1.2017 Euran Käräjäkivet on mysteeri menneisyydestä


Tuomarinympyrä - käräjäpaikka, hauta, uhripaikka vai jotain ihan muuta? 
Käräjäkivet ovat kansanomainen nimitys mäen päälle, suurista kivistä rakennetuille kivikehille. Perimätietoon perustuen kivikehillä on pidetty käräjiä ennen kristillistä aikaa. Tästä syystä muodostelmista käytetään myös nimitystä Tuomarinympyrä. Arkeologiset tutkimukset ovat kuitenkin antaneet vahvoja viitteitä siitä, että kivikehät ovat olleen alun perin hautoja. Haudat on ajoitettu rautakautisiksi. Mikä siis on Käräjäkivien alkuperäinen ja todellinen funktio ja onko niiden merkitys elänyt ja muuttunut vuosisatojen saatossa?
Kykeneekö arkeologia ikinä vastaamaan kysymykseen - miksi tämä kivikehä on rakennettu?
Suomen tunnetuimmat Käräjäkivet sijaitsevat Käräjämäessä, Eurajoen rannalla, Euran taajaman tuntumassa. Käräjämäen hiekkaharjulla sijaitsee laaja rautakauden kalmisto. Arkeologisten tutkimusten perusteella kalmistoa on käytetty yhtäjaksoisesti vuosina 550–1200, myös tätä vanhemmista haudoista on löydetty jäänteitä.  Euran Käräjämäen kivikehän yhteydessä olevat hautaukset on ajoitettu kansainvaellusajalle eli rautakauden jaksolle, joka vallitsi noin vuosina 400–550 jaa. Käräjämäen alueella on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1800-luvun lopulla, tähän päivään mennessä mäeltä on löydetty yli 200 hautaa tai hautakuopannetta.
Alueella kulkee muinaispolku, jonka varrella olevat opastaulut kertovat paikan kiehtovasta menneisyydestä.
Myyttiset Käräjäkivet koostuvat 12 suuresta kivestä. Kehän keskellä kerrotaan olleen ison laakean kiven, joka on aikanaan siirretty läheisen talon rakennuksen perustuksiin. Vaikka kivet ja koko mäki on nimetty käräjöinnin mukaan, on nimi todennäköisesti virheellinen ja harhaanjohtava. Perimätieto tai historialliset lähteet eivät anna mitään viitteitä tällaisesta käytöstä. Ja sitä vastaan puhuvat vahvasti kehän keskeltä löydetyt kaksi kuoppahautaa. Kivikehä ei osaa puhua eikä se helpolla luovuta salaisuuttaan, se on haudattuna niin syvälle historian kerroksiin, ettei edes herkkäotteisin arkeologi voi sitä enää esiin kaivaa. Käräjämäen myyttinen kivikehä tulee kätkemään salaisuutensa. Todennäköisesti ikuisesti.        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti