Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 4. tammikuuta 2017

4.1.2017 Maanjäristyksen synnyttämä rotko Helsingin keskustassa


Helsingin Kaivopuistossa sijaitsee kaunis, maanjäristyksen synnyttämä rotko. 
Jään liukastamat kiviportaat nousevat ylös muutaman metrin. Tähän aikaan vuodesta rako on hengenvaarallinen. Kallion laella seisoo yksi Helsingin maamerkeistä: Ursan, vuonna 1926 valmistunut, hyvin tunnettu tähtitorni. Kaivopuisto on yksi Helsingin vanhimpia ja tunnetuimpia puistoja. Moni on kulkenut suositussa kesänviettopaikassa sijaitsevan raon läpi, ehkä ajattelematta tarkemmin, että vaikka portaat ovat ihmiskätten työtä, on raon luonut arkkitehtuureista suurin: luonto.
Rotkon pohjalla kulkee ihmisen rakentamat portaat. 
Rotko on toki pieni, vaatimatonkin. Kuitenkin se edustaa hienosti kotimaisia, maanjäristyksen avaamia kallioperänrakoihin syntyneitä rotkoja, joiden aivan pystysuoria seinämiä leimaavat yhteen hiertymisen aiheuttamat haarniskapinnat. Rotkolla on pituutta vain muutama metri ja syvyyttä ehkä kolme. Koostaan huolimatta se on hieno sekä erittäin helposti saavutettava – jos operoi pääkaupunkiseudulla.

Ursan vuonna 1926 valmistunut tähtitorni.
Kaivopuiston historia alkoi, kun asumattomalle Helsinginniemen kärjelle perustettiin kylpylä 1830-luvulla. Kylpylätoiminta tyrehtyi jo 1850-luvulla. Vanha kylpylärakennus tuhoutui jatkosodan ilmapommituksissa 1944. Edelleen pystyssä olevan, vuonna 1838 valmistuneen Kaivohuoneen vieressä kasvaa Itsenäisyyden kuusi, jonka pääkonsuli Rudolf Ray istutti siemenistä Suomen itsenäistyttyä 1917. Taimi lahjoitettiin eduskunnalle 1930-luvulla ja kuusi istutettiin Kaivopuistoon vuonna 1931.

Näkymä Kaivopuiston kalliolta.
Onko pakko aina vaeltaa kauas erämaahan päästäkseen kauniin rotkon äärelle? Ei todellakaan! Siitä Helsingin Kaivopuiston minirotko on kaunis muistutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti