Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 6. tammikuuta 2017

6.1.2017 Jeturkastin pirunpelto peittyi hentoon pakkaslumeen


Pirunpelto on kansanomainen ilmaus erikoisille kivikasautumille.

Pakkanen paukkuu noin -15 celsius asteessa, ei se paha ole mutta 10 m/sekunnissa puhaltava tuuli tekee ilmasta jotenkin pistävän. Poskipäitä sivaltavan. Puista pöllyävä pakkaslumi tuntuu tuhansien neulojen pistoilta kylmillä kasvoilla. Ollaan Teijon melko tuoreessa kansallispuistossa ja talvi tekee todella tuloaan eteläsuomeen.
Leveä polku kulkee halki pystysuorien mäntyrivien. Tällä uralla kelpaa maisemasta nauttia vaikka matka taittuisi pyörätuolista käsin. Muutaman sadan metrin jälkeen siintää puidenrunkojen takana lyhyen visiittini määränpää – Jetrukastin pirunpelto. Muinaisrantakivikon on tutkittu muodostuneen Ancylys-järven rannalle pian jääkauden päättymisen jälkeen noin 9000 vuotta sitten, nykyisin kivikko sijaitsee 80 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kuura ja hento pakkaslumi korostavat kivien muotoja sekä niiden runsautta.
 
Nimitys pirunpelto perustuu vanhaan uskomukseen, jonka mukaan piru olisi viskellyt kivet nykyiselle paikalleen. Kansanomaisen nimen alle on niputettu kaikki erikoiset kivikasaumat, niiden geologisesta syntyperästä riippumatta. Useimmat pirunpellot ovat jääkauden jälkeen syntyneitä muinaisrantoja, mutta esimerkiksi Lapin rakkakivikoita kuulee silloin tällöin kutsuttavan pirunpelloiksi.  
 
Tämän pirunpellon kivet ovat yllättävän pieniä.
 
Teijon kansallispuiston alueella kulkeva Jeturkastin polku on pituudeltaan noin 4,5 kilometriä. Reitin eteläosassa olevalta parkkipaikalta on noin 700 metrin matka pirunpellolle. Tämä osa reitistä soveltuu myös lastenrattailla ja pyörätuolilla kuljettavaksi, polku, tai tarkemmin ottaen metsätie, on leveä sepelöity väylä, joka kulkee kauniin mäntymetsän keskellä.

Jeturkastin luontopolulla myös esteettömyys on otettu huolellisesti huomioon.

Ei Jeturkastin pirunpelto Suomen näyttävimpiin lukeudu mutta jotenkin erilainen se on. Kiehtovalla tavalla. Ainakin kivien pieni koko on osa tämän muinaisrannan viehätystä. Etu on myös se, että tänne pääsee lähestulkoon kuka tahansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti