Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 7. tammikuuta 2017

7.1.2017 Hollolan Pirunpesä toimi tietäjien "kirkkona"Pirunpesän rotkoa vartioivat huurteiset kuninkaat
Ympäröivien kuusten juuret kohoavat hennon pakkaslumen verhoamasta maastosta, vaikka polunpohjasta kauniin mosaiikin tekevien sykeröiden varsinainen tehtävä on ravinnon ja veden pumppaaminen latvalle, tuntuu, että ne ovat nimenneet tehtäväkseen myös seikkailijan alituisen horjuttamisen. Näitä juurakoita ovat hioneet tuhannet jalat jo satoja vuosia. 
Pirunpesää ympäröivät mahtavat jyrkänteet.
Askeleen paikkaa haravoiva katse nousee polusta, huurteisten kuusten takana se kohoaa, pelottava ja mystinen, vanhan vihtahousun kotilouhikko: Pirunpesä. Rotkon edessä pakkasen jäädyttämä pyöreä kosteikko, jäiden alta töröttää teräviä kiven lohkareita. Paikan massiivisuus on mykistävä. Teräväsärmäinen ja jylhä rotko on tunnettu matkailunähtävyytenä jo 1800-luvulta. Ennen matkailijoiden saapumista suojaisa metsäpyhättö on toiminut tietäjien ”kirkkona” ja kokouspaikkana.
Pirunpesän "synninportti".
Repeämä alkaa kallionpäältä kapeana ja matalana rotkona. Rotko alkaa pian syventyä ja repaleisten seinämien väliin kiilautuneet kivet muodostavat kiehtovia kallioportteja. Maasto on hyvin haastavaa kuljettavaa. Korkeus vaihtelu on suurta ja rotkon pohja kivikkoinen - todellinen seikkailu kohde. Rotkon läpi kulkua vaikeuttavien lohkareiden ylitykseen järjestetyt apurakenteet eivät juuri herätä luottamusta, Pirunpesän läpikulkemisessa on suurta seikkailun ja vaaran tuntua.      


Talven liukkaus tekee rotkosta hengenvaarallisen.
Pirunpesän läheisyydessä sijaitsee eteläisen suomen korkein kohta, kvartsiittinen Tiirismäki. Mäen rinteillä kulkee maastoon merkattuja patikointipolkuja, itse rotkon ympäristö on luonnonsuojelualuetta, alue rahoitettiin jo 1950-luvulla. Erämaisissa, jylhissä maisemissa seisoo vanhoja kelopuita, naavan peittämiä kuusia ja aihkimäntyjä. luonto on kaunista ja helposti saavutettava rotko seudun komeimpia.
KARTTA

Pirunpesän edustalla on tulipaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti