Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 8. tammikuuta 2017

8.1.2017 Ryövärinkuopan lähteen raikas vesi ei jäädy talvellakaanSininen ja valkoinen - värit ovat vapauden
Sakari Topeliuksen ja vanhojen kansantarinoiden tarinoiden mukaan Ruoveden Ryövärinkuopassa piilotteli aikanaan pelättyjä maantierosvoja. Tänä päivänä kuopan pohjalla pulppuava vesi tarjoaa kulkijoille ehkä maailman raikkainta juomavettä. 
Kantatien 66 varrella seisoo opasteet ”Ryövärinkuoppa”, tätä kylttiä olisi moni ryöstetty markkinamies ja rahapussinsa menettänyt pellavakauppias kaivannut historian synkkinä aikoina. Kyltin vieressä vajoaa syvyyksiin hämyisä ja pelottava notkelma. Täällä, kuopan reunalla, rosvot väijyivät viereisen maantien kulkijoita ja näiden kankaiden kätköihin he vetäytyivät rikoksen tehtyään. Vanhojen ryökäleiden jalanjäljissä on kiehtovaa laskeutua viileään monttuun.
Ryövärinkuopan lähteen äärelle johtaa hyväkuntoinen "laituri".
Puiset portaat helpottavat jyrkän rinteen laskeutumisessa. Kesäisin notko on uskomattoman vehreä, verrattuna parkkipaikan vieressä maisemaa hallinneeseen kuivaan kankaaseen. Talvellakin paikka yllättää. Vaikka pakkanen paukkuu liki 20 asteessa, vesi virtaa vuolaana. Notkelman pohjalla pulppuaa antoisa lähde.
Ryövärinkuopan ja Pärjänlähteistä alkunsa saava puro pysyy avoimena myös paukkupakkasilla.
Täältä monet pysähtyvät hakemaan raikasta ja puhdasta – maailman parasta juomavettä, aina ohi kulkiessaan. Samaa suosittelen kaikille. Tämän parempaa vettä ei saa mistään.

Seudulla on ollut ryöväreillä hyvät oltavat, itse notko on niin kylmänkostea ja vehreä, rosvojen voisi kuvitella asuneen jossain kuivalla kankaalla. Raikkaasta notkosta on haettu juomavesi ja väijytty ohikulkevia kansalaisia.
Talvinen paratiisi.
Ryövärinkuoppa sijaitsee aivan kantatien numero 66 varrella, noin 15 kilomerin päässä Ruoveden keskustan eteläpuolella. Paikalla on isot ja selkeät opasteet, parkkipaikalle mahtuu minkäkokoisella autolla tahansa. Ryövärinkuopan kiertää noin 500 metrin pituinen luontopolku. Polun lähtöpaikalla on pöytiä ja penkkejä sekä alueesta kertovia opastauluja. Ryövärinkuoppa on todella hyvä pysähdyspaikka jokaiselle ohikulkijalle. Helppokulkuinen ja lyhyt reitti sopii hyvin myös lapsille, joille voi olla todella ikimuistoinen elämys kulauttaa raikasta vettä nassuun suoraan lähteen pulppuavista silmistä.   
KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti