Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 9. tammikuuta 2017

9.1.2017 Maskun Härmälänrotko on Etelä-Suomen komein rotko


Härmälänrotko on komea rotko ja sitä ympäröivät kalliot vertaansa vailla oleva näköalapaikka.

”Katso luojan kauneutta, rakasta Isänmaata” Kallioon hakattu kirjoitus Pakattulanvuorella herättää voimakkaita tunteita. Hakkaus ei ole kovinkaan vanha, mutta sanoma ikiaikainen - tämä elämänohje on ajanut tutkimusmatkailijoita Suomen luonnon ihmeiden äärelle aikojen alusta alkaen.

Silmien edessä avautuu lumoava merimaisema, horisontissa siintää Naantalin historiallinen kirkko, Presidentin kesäasuntona tunnetun Kultarannan graniittilinnan torni sekä Muumien kotisaareksi muodostunut Kailo. Seudulla on ollut luostari jo 600-vuotta sitten, mitä kaikkea ennen sitä?
Muutaman metrin päässä huipusta kallio loppuu, pystysuoraa tiputusta alas on paikoin toista kymmentä metriä. Useita kymmeniä metrejä pitkä, kapea ja pystyseinäinen Härmälänrotko. Härmälänrotko on eteläisen Suomen ylivoimaisesti komein ja jylhin rotko. Suojaisa sola on syntynyt valtavan kallionpalan irrottua Pakattulanvuoresta, rotkon seinämät sopivat toisiinsa kuin palapelin palat. 
Härmälänrotkolle on helppo tulla, rotko sopii retkikohteeksi myös pienemmille seikkailijoille.
Graniittisilla kallioalueilla kulkee sekä vaaka- että pystysuoria rakoja, Härmälän rotko on syntynyt näiden rakojen kohdatessa toisensa. Rantavoimat kuluttivat hiljalleen kallion vaakarakoa, raon laajetessa riittävästi se yhtyi pystyrakoon. Valtava kalliolohko notkahti pois paikaltaan. Rotkon suuaukon vieressä on vaakarakoon muodostunut lippa, kallio rapautuu kokoajan ja rako laajenee. Seinämää seuratessa voi hahmotta jo pystyraon johon vaakarako tulee aikanaan törmäämään, kallio lohkeaa tästä kohdasta, silloin rotkon maisemat muuttuvat radikaalisti.      
Pakattulanvuoren avoluola rotkon suulla.
Suojaa tarjoavien lippojen ja vaikeakulkuisten rakoluolien suojissa on piiloteltu vainoajia Isovihan aikana. Tänä päivänä rotko tarjoaa hätkähdyttävän miljöön paluuta tekeville perinnejuhlille. Muutamana vuotena, muinaistulien yönä; elokuun lopulla on rotkolla poltettu kokkoa vanhojen tapojen kunniaksi, vanhimmat kirjalliset lähteet muinaistulien käyttämisestä viestintävälineenä Itämeren alueella ovat peräisin viikinkiajalta. On rotkon maisemissa kuultu myös alppitorvikonsertti. Jylhiä, pystyseinäisiä rotkoja pidetään usein itäisen suomen etuoikeutena, Härmälänrotkon läpi kulkeminen on avartava kokemus, Varsinais-suomen mahtavin luonnonihme, nähtävyys vailla vertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti