Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 10. helmikuuta 2017

10.2.2017 Pärkänvuoren rikkonaiset jyrkänteet herättävät kunnioitusta

 
Pystysuorat, rikkonaiset vuorenseinämät ovat majesteetillinen ja kunnioitusta herättävä näky.
Pärkänvuoren pystysuorat, kymmenien metrien korkuiset seinämät ottavat kulkijan vastaan kuin uhmakkaat jättiläiset, nämä mahtavat, rikkonaiset jyrkänteet herättävät syvää kunnioitusta luonnonkauneutta kohtaan. Vuoren lohkareisilta seiniltä löytyy kaksi suurta luolaa, näiden lisäksi alueelta löytyy myös pienempiä luolamuodostelmia.

Pimikellar on suuri luola.
Pimikellar on suuri ja tunnelmallinen, suuresta pääkammiosta sekä muutamasta erillisestä tilasta ja niitä yhdistävistä käytävistä muodostuva luola, jossa mahtuisi hyvin oleskelemaan yhtä aikaa kymmeniä ihmisiä. Tarina kertookin, että isovihan aikana 1700-luvulla paikalliset piilottelivat luolassa venäläisten vainoja.

Pärkänvuoren luolien kerrotaan palvelleen kriisiaikojen piilopaikkana.
Massiiviset kivenjärkäleet ja ympäröivälouhikko muodostavat viihtyisän sisäpihan, jonka takareunasta johtaa suuaukko itse luolaan. Sisään pääseminen ei vaadi suuria ponnisteluja. Lohkareiden välistä pääsee paistamaan mukavasti muutamia auringon säteitä mustaan kivikkoiseen lattiaan, joten sisällä ei ole täysin säkkipimeä. Kuiva ja siisti luola on todella miellyttävä käyntikohde. Tällä puolella myös Pärkänvuoren rinteet ovat vehreämpiä ja repaleisempia. Jylhien jyrkänteiden juurella lepää sammaleen peittämiä lohkareita ja kuivuneita puunrunkoja, maasto on helppokulkuista ja kaunista. Myös vuoren huipulla kannattaa käydä mutta toinen kohteen päänähtävyyksistä löytyy kukkulan vastakkaiselta seinämältä ja se tunnetaan nimellä Veskellar.

Veskellarin jyrkänteen äärellä seisominen on ikimuistoinen elämys.
Veskellar on avoin, suuri lippaluola, joka on syntynyt suuren lohkareen revettyä irti kalliosta, seinämästä irronneen kiven erottaa selvästi suuaukon edessä. Lipan alle mahtuisi sateen suojaan helposti kymmeniä ihmisiä. Tämä kohde ei kuitenkaan ole kovin luolamainen, koostaan huolimatta. Mutta näin mykistävää geologista erikoisuutta ei kovin montaa näiltä nurkilta löydä ja siksi avoluolaa voidaan pitää jossain määrin ainutlaatuisena.

Suurimman osan vuodesta Veskellarin lattiaa peittää vesi, tästä luola lienee saanut nimensäkin.
Veskellar sijaitsee Pärkänvuoren takana, tällä puolella kallion seinämät ovat kokonaisuudessaan hyvin jyrkät ja jylhät. Kesäaikaan maasto on vaikeakulkuisempaa metsän ryteikköisyyden ja runsaan lehtipuuston vuoksi. Veskellarin puoleiset pystysuorat seinämät ovat kiipeilyharrastajien suosiossa.

Morsiuskiveä on käytetty 1960-luvulla lastauslaiturina.
Veskellarin läheisyydessä sijaitsee Morsiuskivi niminen suuri irtolohkare. Tarinan mukaan Lokalahtelais- pariskunta oli matkallaan Vehmaan kirkolle ohittanut Pärkänvuorta, mutta heidän huonoksi onnekseen vuorenrinteeltä vyöryi valtava kivenmurikka heidän niskaansa ja pariskunta sai surmansa. Kiveä alettiin kutsua Morsiuskiveksi ja koko kalliota Morsiuskallioksi. 1960-luvulla Pärkänvuoresta yritettiin louhia käyttökiveä ja Tielaitos käytti Morsiuskiveä kuorma-autojen lastauslaiturina, maatumispisteessä olevat lastauslaiturin jäänteet ovat yhä nähtävissä Morsiuskiven kyljessä.
Kallioimarteet ovat käpertyneet talvilevolle.
 

Miten perille? Pärkänvuori sijaitsee Uudessakaupungissa, aivan Taivassalon ja Uudenkaupungin rajalla. Taivassalon suunnasta, tietä nro.196 tultaessa saavut oikealle kääntyvään risteykseen - Puotila (Postitie) tietä ajetaan n. 2 kilometriä, punaisen mökin jälkeen oikealle kääntyy pieni peltotie, jonka varressa on vaatimaton kyltti ja tietoa alueesta, tästä lähtee helppokulkuinen maastoon merkattu polku luolille, itse luolia ei ole merkattu millään lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti