Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 1. helmikuuta 2017

1.2.2017 Vårdkasberget on Salon kiehtovimpia luontokohteita

 
Vårdkasbergetin huipulta löytyy erittäin kiehtova ja monipuolinen luolasto.
Särkisalon Vårdkasbergetin laki kohoaa yli 50 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolelle. Korkealta niukkapuustoiselta huipulta avautuu upeat merimaisemat Särkisalon saaristoon. Aivan huipun tuntumassa on pirunpelloksi kutsuttu muinaisranta, joka on syntynyt yli 8000 vuotta sitten, muinaisen Litorinamerivaiheen alussa.

Pirunpelto syntyi arviolta 80000 vuotta sitten.
Maisemia ihaillessa käy sääliksi monia Suomen näkötorneja, joista näkee vain puiden latvoja. Tältä, luonnon muovaamalta, maisemapaikalta avautuu lähes joka suuntaan esteetön näkymä.

Mäen huipulla on kaiverrus 1871, todennäköisesti muistona paikalla seisseestä kolmiomittaustornista.  
Siinä missä kukkulan toinen puoli on helposti kuljettavaa, tasaista kalliota, on meren puoleinen rinne läpipääsemätön louhikko kymmenmetrisine jyrkänteineen. Rikkonaiseen jyrkänteeseen on syntynyt useita näyttäviä rotkoja sekä monipuolinen luolasto, joka koostuu lukuisista kalliolipoista, vuoren läpi kulkevista tunneleista sekä ahtaista ja pimeistä kammioista. 
Luolamaalaukset ovat moderneja mutta kiehtovia.
Luolissa on punaisella värillä maalattuja veneitä, hirvieläimiä, aurinkokuvioita ja shamaanimaisia hahmoja. Ikävä kyllä maalaukset ovat korkeintaan muutaman vuosikymmenen ikäisiä.

Näköalapaikkana vuori on vertaansa vailla!
Vuori on täynnä mystiikkaa, jonka saa aikaan upean luonnon ja rauhan lisäksi paikan erämaisuus ja taivaalla usein liitävät merikotkat, sekä ennen kaikkea henkeäsalpaavan kauniit merimaisemat. Vaikka laajenevat metsähakkuut ovat vuosivuodelta syöneet ympäröivien metsien tunnelmaa, voidaan Vårdkasbergetiä häpeilemättä pitää edelleen yhtenä Salon kiehtovimmista luontokohteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti