Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 12. helmikuuta 2017

12.2.2017 Nauvon Vargbergetillä yhdistyvät seikkailun ja päiväretken parhaat puolet

Polku nousee Susivuoren loivaa kalliorinnettä kohti huippua. Emäkalliosta on repeytynyt irti valtavia lohkoja, näiden lohkojen väleihin on syntynyt pitkiä solia, jopa rotkoja. Täällä, Vargbergetin on pitkät metsästys perinteet, tänä päivänä hirvimiehet koluavat saariston metsiä mutta 1800-luvulla kun Nauvon alueella eli vielä paljon susia käyttivät kyläläiset kallioaluetta ansana.

Vuoren rinteillä on mielikuvitusta ruokkivia geologisia muodostelmia.

Sutta ajettiin takaa niin, että se saatiin juoksemaan ylös tätä loivaa rinnettä. Kävelen susien ja metsästäjien jalanjäljissä kohti kallion toista reunaa. Uskomatonta, toinen reuna on kuin eri maailmasta. Pystysuorat jyrkänteet syöksyvät hengenvaaralliseen louhikkoon. Samassa louhikossa on myös Vargbergetin rotko.

Vargbergetin rotko
 Susi jahti oli onnistunut kun peto makasi hengettömänä louhikossa jyrkänteen juurella. Jos kertomukset pitävät paikkansa, alue sopisi tähän tosiaan hyvin, se on kuin luotu tämän kaltaiseen jahtiin. Loivaa rinnettä kävellessä ei voi kuvitellakaan mitään tällaista. Kalliosta on irronnut valtava kolmion mallinen, yli 10 metriä pitkä lohko. Lohkon väliin on muodostunut yhteensä lähes 25 metriä pitkä kaksihaarainen rotko. Rotkon reunoilla on luolamaisia tiloja. Ei tunnu lainkaan mielikuvien Nauvolta.

Huipulla tunnelma ja maisema on melko luonnontilainen. 
Susivuoren ihmeet eivät tähän lopu. Seuraan jyrkännettä, näky saa minut hieraisemaan silmiäni. Mielettömän kokoinen irtolohkare tasapainottelee pienellä kallioportaalla – sitä tukee vain pieni pyöreä kivi. Järkäleen alle muodostuu viihtyisä luola. Pienen matkan päästä löydän houkuttelevan oloisen aukon. Ryömin sisään ja hämmästyn. Seison avarassa luolassa – pituutta 10 metriä ja korkeutta 5 – 6 metriä. Vargberget on täynnä yllätyksiä. Seikkailijan aarreaitta, jossa riittää tutkittavaa.
Kukkulan lukuisat luolan suuaukot houkuttelevat kurkkaamaan sisään.
Kukkulan laella on vanha näkötorni ja sen juurella laavu tulipaikkoineen. Kohde on mainio päiväretkikohde ja sopii, varovaisuutta noudattaen, koko perheelle ja kaiken ikäisille seikkailijoille. Kohde on yksi Vaeltajan Nauvo (Nauvon vaelluskartta3)nimisen polkuverkoston kohteista.  
Mahtavat kivipaadet ovat irronneet emäkalliosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti