Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 14. helmikuuta 2017

14.2.2017 Ystävänpolkua Liedon Vanhalinnan linnavuorelle

Jäätynyt Aurajoki kiemurtelee harmaana toukkana halki paljaiden peltomaisemien. Liedon Vanhalinnan linnavuoren laelta avautuu esteetön näkymä Auranjokilaakson kansallismaisemaan. Liedon Vanhalinna lienee yksi Suomen tunnetuimpia ja tutkituimpia linnavuoria, sen käyttöhistoria on erityisen värikäs – ensimmäiset merkit ihmisenvierailusta kukkulalla ajoittuvat kivikaudelle. Vuoren ensimmäinen aktiivikausi on ajoitettu nuoremmalle pronssikaudelle, toinen merovingiajalle ja kolmas vuosien 1000–1370 välille. 

Liedon Vanhalinna on Varsinais-Suomen merkittävin ja yksi koko Suomen merkittävimmistä linnavuorista.

Linnavuoret ovat läpi koko Suomen asutushistorian olleet maisemasta erottuvia kiintopisteitä. On ilmeisen selvää, että niitä on myös hyödynnetty siitä asti kun ensimmäiset ihmiset kotimaamme kamaralla kulkivat - kuten Vanhalinnan tutkimukset selkeästi osoittavat. 

Auranjoenlaakso on yksi Suomen kansallismaisemista.  

Konfliktit, taistelut ja puolustusrakenteet ovat monin paikoin toteennäytetty fakta mutta millaisesta käytöstä sitten kertovat esimerkiksi Liedon Vanhalinnan laella oleva uhrikuppi ja muut vuorten kulttikäyttöön viittaavat löydöt ja kertomukset? Olisiko osa linnavuorista toiminut pikemminkin pyhättönä, pyhänä vuorena, kuin puolustuspaikkana. 

Ystävänpolku myötäilee Aurajoen törmää.

Sama vuori on mahdollisesti ollut kauas näkyvä maamerkki, myöhemmin pyhäpaikka, rautakaudella linnoitus tai asuinpaikka ja lopulta, historiallisella ajalla, Juhannuksen vietto-, juhla- ja kokoontumispaikka. Esimerkiksi Liedon Vanhalinnan vuorelle kokoontuu runsain mitoin väkeä joka vuosi elokuun lopulla juhlistamaan muinaistulienyötä, jättäen jälleen uusia kerroksia linnavuoren aikajanalle. 

Ystävänpolku ja jykevä määränpää - Vanhalinna.

KARTTA

Ystävänpäiväkävely Ystävänpolulla    
”Ystävänpolku kulkee Aurajoen rannassa ja tuo Linnavuoren ja Aurajokilaakson maiseman näkyviin samaan tapaan kuin muinaisina aikoina, kun Linnavuorta lähestyttiin laivoin. Ystävänpolku alkaa Vanhalta Härkätieltä ja johtaa Linnavuoren juurelle ja Vanhalinnan kartanon pihapiiriin. Polun pituus on noin 1,5 km. Ystävänpolku on osa Vanhalinnan kulttuuripolkuja ja sitä pitkin voi kulkea aina Turkuun asti. Tällöin polku yhdistyy Suomen Sydän -kulttuurireitistöön.”  http://vanhalinna.utu.fi/retket/kulttuuripolut/ystavanpolku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti