Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 15. helmikuuta 2017

15.2.2017 Husbergenin rotko on tuntematon luontokohde Saariston rengastien varrella

En nauti niin paljon matkasta jos tiedän mitä perillä odottaa. Todellinen seikkailun halua herää kun ei ole oikein aavistustakaan mitä vastassa odottaa. Tällainen tutkimusmatkailu tuottaa toki pettymyksiä mutta toisaalta myös ne suurimmat onnistumisen tunteet. Tässä tutkimusmatkailijoiden hengessä suuntasin Nauvon Husbergebille. Lumeton talvi tarjoaa upeat puitteet tämän kaltaiselle retkelle.

Nauvon Husbergenin rotko ei ole järin suuri mutta kuitenkin kiehtova.  
Olihan minulla pieni tuntuma paikasta kuten sijainti ja kartta. Ilmakuvasta olin havainnut vuoren laella kiehtovanoloisen halkeaman.  Kädet hikoilevat auton rattia vasten, lauttamatka tuntuu ikuisuudelta. Syke on korkealla, kromaffiinisolut tuottava kiivaasti epinefriiniä levottoman seikkailijan vereen. Adrenaaliniryöpyn voimakkuudesta tuntee sen, että matkasta on tulossa hyvä.

Kukkulan jylhä huippu on täynnä kauniita geologisia muodostumia.
Lautan puomi nousee. Kuin ravihevonen paahdan saaristoon. Ajan läpi Nauvon kauniiden maisemien kunnes olen päämäärässä ja pysäköin ajoneuvoni tien varteen. Metsään johtava ajoura odottaa kutsuvana, kuljen sitä hetken kunnes syöksyn ensimmäisten puiden läpi metsään. Mäki nousee jyrkästi ja maisemat jylhenevät nopeasti. Valtavia lohkareita lepää pitkin kallion lakea.

Husbergen on myös pienimuotoinen maisemavuori.
Upeaa. Sydän pamppailen kierrän luonnonvoimien pyöristämän kallionhuipun, tuon kauniin monumentin takana pitäisi olla etsimäni halkeama. Pienen kuusen silhuetti piirtyy kallion kylkeen. Matalalta paistava aurinko pidentää varjot. Ja sitten edessä aukeaa kaunis, synkkä railo kovassa kalliossa. Kapea railo aukeaa toisessa päässä laajaksi solaksi.
Umpiperäinen pikkurotko.  
 
Rotko ylittää odotukset. Tuntemattomuus tekee elämyksestä huikean. Upean rotkon lisäksi kallioalueelta löytyy pieniä lohkareluolia ja erittäin kauniita kalliomuotoja sekä suuria irtolohkareita. Tutkimusmatka on onnistunut, jatkan alueen tutkimista tyytyväisenä. Tällaiset löydöt motivoivat aina vain etsimään uutta.            

Husbergen, Nauvo
Miten perille? Nauvon kirkolta ajetaan noin 4,7 kilometriä tietä 180 kohti Korppoota. Tien oikealla puolella on melko laaja levennys, jos lähtee metsäautotie kohtu Husbergeniä. Auton saa pysäköityä risteykseen. Metsäautotietä kuljetaan noin 700 metriä, josta suunnistetaan mäen huipulle. Rotko löytyy aivan huipun vierestä. Paikalla ei ole opasteita. Aluetta kannattaa tutkia laajemminkin, kalliolla on paljon geologisia nähtävyyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti