Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 19. helmikuuta 2017

19.2.2017 Ilmusmäki on Salon Pyhävuori ja metsänhenkien temppeli


Menneiden aikojen tietäjät ovat käyttäneet Ilmusmäen suuria luolia omissa menoissaan, näin kertoo kansanmuisti.  

Nousu Ilmusmeän huipulle on jyrkkä ja lyhyestä matkastaan huolimatta melko vaativa. Nousua seuraa harrastunnelma, ollaan saapumassa pyhään paikkaan – pyhälle vuorelle. Puolessavälissä nousua kallioon piirtyy syvälle uurtunut risti. Huipulta avautumat maisemat hakevat vertaistaan. Salon Ilmusmäki on Varsinais-Suomen Koli, pelätty ja pyhitetty voimapaikka, metsänjumalien kalliokirkko.

Ilmusmäen huipulta löytyy yksi Varsinais-Suomen suurimmista hautaröykkiöistä.  
Ilmusmäen laella kohoaa kivistä ladottu pronssikautinen hautaröykkiö, yksi on seudun kookkaimpia. Ennen hautakumpua on kalliotöyrään juurella suuri lohkare, jonka alla on pieni luola – mahdollinen uhripaikka.  Röykkiön koillispuolella on laajahkoa pirunpeltoa. Varsinainen pääluola on jyrkänteessä, melko suoraan röykkiön alapuolella. Luolassa kerrotaan asuneen hiisiä, joilta tietäjät kävivät uhrein ja lyylittelyin hakemassa mahtia.

Tietäjien kirkko?
Suuri onkalo on maanjäristyksen avaama rakoluola, jonka suurimmalla kammiolla on pituutta 11 metriä, leveyttä 2 – 3 metriä ja korkeutta 1 – 4,5 metriä. Pääkammioon yhtyy viereinen vaakarakoon syntynyt lippaluola, jolla on pituutta 5- 6 metriä, leveyttä 15 metriä ja korkeutta 0,4 – 1 metriä. Luolan seiniä kirjovat kivilajin muodostamat, suorastaan taiteelliset koukerot. Pääluolan läheisyydessä on myös melko tilava lohkareluola.       
Ilmusmäen luola


Miten perille? Salon keskustasta ajetaan tietä 52 kohti Perniötä, noin 4 km Kiskon risteyksen jälkeen on tien vasemmalla puolella vanha levähdysalue. Polku Ilmusmäen huipulle lähtee levähdysalueen reunasta. Se on huonosti maastoon merkattu. 

KARTTA

Kuva Ilmusmäen luolista päätyi myös Suomen luolat -kirjan kanteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti