Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 20. helmikuuta 2017

20.2.2017 Pitkäsmäki on Mynämäen lähiretkeilyhelmiPitkäsmäen luolat, Mynämäki
Pitkäsmäki on tuntematon luontoretkeilysuuruus aivan Mynämäen keskustan tuntumassa. Kukkulalta löytyy laaja ja ainutlaatuimen hiidenkirnualue, suuria luolia, paljon sekä samoiltavaa kalliota kulkijoiden riemuksi. 

Pitkäsmäen pääluola on graniittikallion jyrkänteessä oleva, pystyraon avautuessa on syntynyt luola, joka on muodoiltaan selkeä ja hyvin kaunis.  Kartiomaisella, suoralla tunnelilla on pituutta 17 metriä, noin 10 metrin päässä suuaukosta haarautuu onkalosta noin 4 metriä pitkä, ulos johtava sivuhaara, josta pieni ihminen pääsee läpi. Leveydeltään luola on 0,5 metriä – 1,5 metriä ja korkeutta 0,5 metristä 4 metriin. Luolan lattia on louhikkoa ja rantakerrostuman, kariketurpeen ja rapakallioaineksen sekaista maata.
 

Melko vaatimattoman, rakomaisen suuaukon takana odottaa liki 20 metriä pitkä luola.
 

Helppokulkuinen ja turvallinen pikkuluola sopii kaikille.
 
Aivan pääluolan vieressä, samassa jyrkänteessä, on pieni huonemainen luola. Viihtyisällä luolalla on pituutta 5 metriä, leveyttä 2,5 metriä ja korkeutta 1 – 2 metriä. Lisäksi kallioalueella on pari pientä lohkareluolaa sekä erittäin näyttävä ja mielenkiintoinen hiidenkirnualue. Pitkäsmäki on myös varteenotettava näköalavuori. Kohde sijaitsee hyvin lähellä Kallavuoren aluetta, joka on tunnettu luolista ja rotkoistaan.


Pitkäsmäen luolien läheisyydessä on hyvin erikoinen ja laaja hiidenkirnukallio, jossa on ainakin kymmenen erikokoista kirnua ja kirnunalkua.

Myrskyn kaatamat puut ovat paljastaneet entuudestaan tuntemattomia hiidenkirnuja.


Alttari?


Pitkäsmäen hiidenkirnualue on Varsinais-Suomen suurimpia.
Miten perille? Mynämäen keskustasta ajetaan noin 3 km etelään Vanhaa Turuntietä. Kallantien ja Kaitaraistentien risteyksen jälkeen vasemmalla puolella on levennys johon auton saa jätettyä. Tästä on noin 500 metrin suunnistus luolalle. Paikalla ei ole opasteita.  Osviittaa kartalla:

TSTV:n Ari Karhilahti ja Ann-Mari Rannikko vierailivat Luonto plus ohjelman kanssa Pitkäsmäen luolilla ja hiidenkirnuilla: Katso video tai lue uutinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti