Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 2. helmikuuta 2017

2.2.2017 Trollkyrkan on noitien kirkko Ahvenanmaan Jomalassa


Noidat kokoontuivat Pitkäperjantaisin Ingbybergetille salaisiin menoihinsa.
Jylhän jyrkänteen kyljessä aukeaa musta kita. Tila tummuu ja pian huomaan istuvani luolan kostella lattialla, pimeyden piirin ympäröimänä. Yö laskeutuu hiljalleen Jomalan Trollkyrkanin ylle. Trollkyrkan - Peikonkirkko. Se on ensimmäinen mielikuva, mutta menemme syvemmälle, ohi ensivaikutelmien. Troll sanalla tarkoitetaan myös noitaa, tämä Jomalan kolea pyhättö ei olekaan metsänpeikkojen piilo vaan noitien muinainen kokoontumispaikka - Noidankirkko.

Trollkyrkan
Tänne tilavaan kirkkoon noidat kokoontuivat Pitkäperjantaisin salaisiin menoihinsa. Pitkäperjantain jälkeisenä lauantaina Jumalan suojelevan vaikutuksen uskottiin olevan pienimmillään ja tällöin noidat kykenivät vapaasti tekemään taikojaan ja työskentelemään pahojenvoimien kanssa.

Millainen näky onkaan aikanaan ollut luolan hämärässä lumossa, transsin vallassa tanssinut noitien joukko? Maailma on ollut erilainen.

Luolahämähäkit
Jatkan matkaa lumoutuneena. Polku nousee kapeaan solaan - se on Ingbybergetin rotko ja komea rotko onkin. Rotkon seinämien pyöristyneet muodot kielivät veden uskomattomasta voimasta. Solassa kulkeva polku nousee kohti vuoren lakea. Vieressä kohoavissa jyrkänteissä kasvaa paksulti sammalta ja jäkälää. Yö ottaa tiukempaa otetta maisemasta. Taskulampun valokeilassa hohtavat saniaiset kurottelevat kohti rotkon pohjaa tehden tunnelmasta kiehtovan ja mystisen.     

Rotko on Ahvenanmaan näyttävimpiä.
Rotko on niin upea, että on vaikea käsittää miksei Ingbybergetiä mainosteta rotkokohteena. Mietin, ovatkohan noidat hyödyntäneet menoissaan myös rotkoa, vai onko toiminta keskittynyt vain suojaisaan Noidankirkkoon.

Yöllä rotkossa on erikoinen tunnelma.
Suojaa luola on tarjonnut myös kriisiaikojen pakolaisille. Kallioisessa piilossa pakoili 1700-luvun alkupuolella vanha nainen lehmänsä kanssa. Samaan aikaan saaren pohjoispäässä Suomalainen sissipäällikkö Tapani Löfving ryömi piiloon Getavuoren suojaosiin labyrintteihin. Ahvenanmaan lumoava luonto on täynnä geologisia ihmeitä ja muinaisia mysteerejä – satoja kiehtovia ja myyttisiä tarinoita. Unohtakaa linnoitukset ja laivat – tämä on todellista Ahvenanmaata. 


Ingbyberget kohoaa aivan tien numero 2 varrella, Jomalan kylän pohjoispuolella. Jomalan kirkolta ajetaan n. 2,5 kilometriä pohjoiseen, josta käännytään kohti Andersböleä. Heti risteyksen jälkeen näkyy opasteet Ingbybergenin parkkipaikalle. Parkkipaikalta jatketaan kevyenliikenteen väylää kunne opasteet alkavat. Trollkyrkan sijaitsee noin 200 metrin päässä maantiestä ja rotko aivan sen vieressä. Ingbybergetin laella on laaja pirunpelto sekä korkea näkötorni.   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti