Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 23. helmikuuta 2017

23.2.2017 Onko tässä Suomen rumin kuusi?

Paraisten Tennbyssä, Tennbyntien ja Kalkkitien risteyksessä on moni kulkija hieraissut silmiään. Mikä piru tuo on? Komeankokoisen kuusenkörilään latvat sojottavat sinne ja tänne, latvojakin näyttää olevan kolme – toisaalta ei yhtään. Tämä pelottava puumörkö ei tosiaan ole mikään kasvikunnan kaunistus. Mikä lie luonnonoikku, tauti tai vauriot aiheuttaneet omituisen ulkomuodon. Jotenkin ruhjoutuneelta latvusto näyttää, toisaalta siinä on myös käärmekuusimaisia piirteitä
.

Lieneekö kuusen latvusto saanut aikanaan jonkin kolauksen, joka aiheuttaa omituisen ulkomuodon?


Kuusen rumiluksella on kuitenkin tarina kerrottavana. Erikoiseen puuhun linkittyy erikoinen mies, nimittäin kansallisrunoilijamme J.LRuneberg. Puulla on nimikin, se on kaiverrettu sen juurella olevaan kiveen – Runebergin kuusi.      


Runebergin kuusi, Parainen
Kerrotaan, kuinka Turun palon vuoksi kodittomaksi jäänyt ja tästä syystä Paraisille asumaan ja arkkipiispa Tengströmin lapsenlapsia opettamaan päätynyt runoniekka kiipesi kyseisen kuusen latvuksen tähystämään, näkyisikö hänen ihastustaan Fredrikaa ohikulkevalla maantiellä. Voi olla, että joku runokin on sen luomassa, kummallisen muotoisessa, varjossa syntynyt.

Runebergs gran - Runebergin kuusi
Näin erikoinen puu sai kiehtovan tarinan ja nimensä. Kuuseen kurkottelu ei mennyt hukkaan, Fredrika ja Runeberg kihlautuivat Paraisilla vuonna 1828 ja menivät naimisiin vuonna 1831. Samalta alueelta löytyy myös tunnelmallinen museokahvila Fredrikantupa. 1700-luvulla rakennettu tupa toimi vuosina 1827–28 kirjailija Fredrika Runebergin Os. Tengström kotina.
Tämä saattaa hyvinkin olla Suomen rumin kuusi.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti