Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 24. helmikuuta 2017

24.2.2017 Lyttylän Pirunpesä on Satakunnan suurin luolasto

Pirunpesän Pirunportti, valtavaa porttia on aikanaan saatettu käyttää uskonnollisiin tarkoituksiin kuten monia muita vastaavia porttimuodostelmia eri puolella Suomea.
Keväällä 2012 tutkimme geologi Aimo Kejosen kanssa Porin Lyttylässä sijaitsevaa pirun pesää ja törmäsimme kirjaimellisesti suureen yllätykseen. Pirunpesällä tiedettiin olevan luola, vaan ei mitään näin merkittävää. Useiden suurten kammioiden läpikuljettua ja ahtaiden tunneleiden läpi pölyisenä ryömittyä oli selvä että Porin Lyttylän Pirunpesän luolat lukutuvat Suomen suurimpiin luolastoihin. Pituutta repaleiseen louhikkoon syntyneellä luolastolla on yli 70 metriä, mittaustavasta riippuen jopa kymmeniä metrejä enemmän.  

Yksi Pirunpesän monista tilavista kammioista
Suomen pisimpänä mainittu luola on Toskaljärven luola Enontekiössä, sillä on arvioitu olevan pituutta 100-150 metriä. Luolaa ei kuitenkaan ole koskaan voitu tutkia, joten sen listaaminen on hieman kyseenalaista. Toiseksi pisin luola, Repokallion luola Kolilla on myös pituudeltaan pitkälti yli 100 metriä. Kolin luola on täysin tutkittavissa oleva kuivanmaan louhikko kun taas Toskaljärven luolassa virtaa maanalainen joki. 
Pirunpesän louhikkoa
Suomessa tunnetaan jo yli 1000 luolakohdetta ympäri Suomea. Mikään pikkujuttu ei siis ole nousta listauksen kärkisijoille. Pirunpesän dokunmetoimisen jälkeen Suomesta on löydetty useita uusia, monen kymmenen metrin mittaisia luolastoja. Luolatietoja on kerätty Suomessa talteen järjestelmällisesti useita vuosikymmeniä. Porin suuri luolasto on onnistunut siis piilottelemaan pitkään poissa luolatutkijoiden silmistä, ehkä juuri siksi myös useat kriisiaikojen pakolaiset ovat valinneet Pirunpesän luolat piilopaikakseen.
Pirunpesä on myös tilavuudeltaan suuri luola suurten kammioiden ansiosta.


Pirunpesä on useiden suurten siirtolohkareiden ja niiden keskellä olevan, runsaat 10 m korkean kalliotapin rikkoutuessa syntynyt louhikko. Sen ympärysmitta on noin 300 m. Louhikossa on useita rakojen auetessa ja lohkareiden siirtyillessä syntyneitä luolia ja kaksi porttimaista lohkaremuodostumaa. Pirunpesän nykyasussa on nähtävissä sekä mannerjäätikön, maanjäristysten että pakkasrapautumisen aiheuttamia piirteitä. Luolien lattiat ovat louhikkoa ja kalliota, joita paikoin peittää ohut kariketurve.
 
Pirunpesä on Isovihan, Pikkuvihan, Suomen sodan 1808-1809 ja vuoden 1918 sotapakolaisten piilopaikka. Se oli myös lähikylien nuorison kokoontumis- ja tanssipaikka 1960-luvulle asti. Pirunpesä on erään pirun koti. Se saatiin selville, kun piru yritti saada myöhään kiirastorstai-iltana saunoneen tytön valtaansa. Tyttö onnistui viivyttää pirun aikeita, kunnes kukko lauloi, piru menetti voimansa ja joutui loukkaantuneena pakenemaan. Myöhemmin sen kuultiin kovaäänisesti valittelevan tapahtunutta louhikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti