Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 28. helmikuuta 2017

28.2.2017 Mynämäen Ryjävaha on tuntematon kivijätti valtatien varrellaMynämäen Ryjävaha kätkee sisäänsä kiehtovia luolia.
Keväinen ilma houkuttelee jalkautumaan luontoon. Kutsuu, suorastaan käskee. Sen lumoa ei voi vastustaa. On mentävä. Keväisenä arki-iltapäivänä käännän auton keulan kohti Mynämäkeä. Kevät pörriäinen on puraissut myös autoilijoita, valtatie vaikuttaa täyttyvän idiooteista. Jotenkin vajaaälyisistä yksilöistä, joita ei kiinnosta oma sen enempää kuin muidenkaan henkiin jääminen. Niin mielipuolisia ohituksia 8-tiellä joutuu todistamaan.
Ryjävaha on valtava, osiin hajonnut siirtolohkare
Selviän hengissä. Matkan määränpää vilahtaa lehdettömien puiden takana. Autolle on oikein virallinen parkkipaikka, joka on harvinaista luolaretkellä. Muurahaispesän pinnalla käy melkoinen kuhina, aurinko lämmittää mukavasti. Tulvivassa suonreunassa käy kuhina kun astun metsään. Kutupuuhissa olevat sammakot kavahtavat aiheuttamaani töminää. Pian harmaa seinä nousee vastaan maagisena. Ryjävaha - Yksi Varsinais-suomen kivien kuninkaista.   
Lohkareen rakoihin ja lohkojen alle on muodostunut pienimuotoinen luolasto. 


Siitä sisään...
Ryjävaha, kuten nimikin jo kertoo, on valtava, louhikoksi murtunut siirtolohkare. Suurimman, melko ehyen, lohkareen koko on 15 metriä x 15 metriä ja korkeus 10 -11 metriä. Murtuneiden osien ja irtolohkojen väleihin, alle ja rakoihin syntynyt oikein kiehtova lohkare- ja rakoluolien muodostama luolasto, jolla on pituutta yli 10 metriä, leveyttä 1 – 2 metriä ja korkeutta 0,5 – 3 metriä.
Luolasto koostuu ryömittävistä tunneleista sekä melko suurista, paikoin seisomakorkuisista kammioista 
Toisiinsa nojaavat lohkot muodostavat useita alikuljettavia portteja, rotkomaisia solia ja huonemaisia luolia, jotka yhdistyvät ahtaiden tunneleiden kautta toisiinsa. Ikävän kohtalon on saanut tämäkin luola ja lohkare suuruus. Lohkareen reunustoilla olevat luolat on muutettu joitain vuosikymmeniä sitten kaatopaikaksi. Vanhoja autonrenkaita, maalipurkkeja, rakennusjätettä, piikkilankaa ja muuta rojua lepää pitkin poikin luolastoa.
 
Ohi paahtavat rekat näkyvät tielle, meteli on sen mukainen. Hiljaista erämaan rauhaa ei Ryjävahalta kannata hakea.
 
Myös totaalinen unohdus on langennut Ryjävahan kohtaloksi – vai onko sitä koskaan tunnetukkaan? Vaikka valtatie 8 kulkee aivan lohkareen vierestä, ja lohkare näkyy tielle, sitä ei tunnut tietävän juuri kukaan. Pientäkään tarinan tynkää ei lohkareesta kerrota. Onneksemme kohde on selvinnyt valtatien puristuksessa vaikka 8-tietä on laajennettu useaan otteeseen. Joko olisi aika järjestää opasteet kivelle läheiseltä levähdysalueelta ja rauhoittaa tämäkin luonnonmuistomerkki ohikulkijoita palvelevaksi nähtävyydeksi – opetus- ja seikkailukohteeksi.  
Ryjävaha tuo paikoin mieleen Turun tunnetun Pirunpesän.
Ja näin sinne pääsee - Porin suunnasta tultaessa, noin 4 kilometriä ennen Mynämäen keskustaa, on valtatien 8 varrella levähdysalue. Ryjävaha sijaitsee pellonreunassa olevan ladon takana, noin 400 m päässä parkkipaikasta Mynämäen suuntaan. Turun suunnasta tultaessa ei levähdysalueelle saa kääntyä, vaan U-käännös on tehtävä jossain kauempana. 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti