Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 3. helmikuuta 2017

3.2.2017 Kullivaha - onko tässä Suomen rivoimman niminen kivi?


Kullivahan kylkeä vasten nojaavat tikapuut kertovat paikan olleen aikanaan myös jonkinasteinen retkikohde.
Jos ajattelit, että Pallivaha on rivo nimi siirtolohkareelle, niin oletko kuullut Salosta löytyvästä Kullivahasta? Lohkare oli menneinä aikoina taikojen teko paikka, jossa kohotettiin mieskuntoa ja parannettiin nuorten miesten naimakykyä.
Kullivaha sijaitsee Kiskon Pyhälammilla, melkoisen ”erämaan” keskellä. Sinne ei johda minkäänlaisia opasteita. Läheisen metsäautotien päässä olevalta kääntöpaikalta on kivelle lyhyt matka, tien ajo ja ajoneuvon pysäköinti alueella on jokaisen kulkijan omalla vastuulla.

Kullivaha, Salo
Metsätien päästä alkava polku johtaa suoraan kiven äärelle. Lohkareen toinen puoli on rapautunut ja rosoinen. Ehjempää kylkeä vasten nojaavat tikapuut kertovat paikan olleen joskus aikanaan myös jonkinasteinen retkikohde. Tänä päivänä eivät tikkaat kestä kuin juuri ja juuri katseen.  
Kullivahan rosoisesta kyljestä pistää ulos eriskummallinen, vajaan metrin mittainen paasi.
Kullivahan rosoisesta kyljestä pistää ulos eriskummallinen, vajaan metrin mittainen paasi. Tämä kivinen fallossymboli lienee toimineen innoittajana kiven nimelle ja peruste sen luona toimitettuihin rituaaleihin. Ikävää, että tämä vanha taikojenteko paikka, kiehtovine tarinoineen on tyystin unohdettu. Mutta se juuri on missiomme – kerätä, säilyttää ja edelleen kertoa näistä vanhoista kohteista ja tarinoista niin, että ne säilyvät myös tuleville sukupolville.   
KARTTA

Kullivahan kivinen fallossymboli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti