Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 4. helmikuuta 2017

4.2.2017 Kullaanvuoren luontopolku vie Ruskon korkeimmalle paikalle


Kullaanvuoren huippu on Ruskon korkein kohta.
Jalka lipsuu jäisellä silokalliolla. Polku on julmassa kunnossa. Ja sitä ovat myös näkötornin puiset portaat. Tarkoitus oli kiivetä Kullaanvuoren huipulla tönöttävään näkötorniin katsomaan haihtuvaa aamu-usvaa ja sen läpi siivilöityvän aamuauringon maagisia sävyjä. Luonto päätti toisin, mietin seisoessani keskellä paksua sumua – joka ei osoita merkkiäkään haihtumisesta. Eikä se tainnut koko päivänä haihtuakaan. Näytös jää näkemättä.

Tässä kunnossa olevan polun kulkemisessa on oma jännityksensä.
Näkötornin läheisyydessä on Ruskon ja Raision raja.
Ei se mitään. Komea paikka on ilmankin. Näkötorni kohoaa Ruskon korkeimmassa kohdassa, yli 70 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan Kullavuoren huipulla. Kukkulalla on monta nimeä – Kullavuori, Kullaanvuori, Kullanvuori, Kullaan Wuori ja Kuuanvuori, riippuen aivan siitä mistä lähteestä kukkulaa koskevat tietonsa hakee.

Paimenenhauta. Kansantarinat kertovat että tähän rotankoloon katosi paimen ratsuineen, eikä pari valjakkoa koskaan löydetty. Tänä päivänä koloon mahtuu hädin tuskin aikuinen mies.  
Vuoren alueella kulkee miellyttävä luontopolku, jonka varrella on paljon nähtävää: upeiden maisemien, näkötornin ja mukavakulkuisten avokallioiden lisäksi vuorelta löytyy Mustapata niminen hiidenkirnu, erikoinen kalliolähde, komeita jyrkänteitä sekä pieniä rotkoja, joista kiehtovin on Paimenenhaudaksi nimetty kallionhalkeama. Polun varrella on myös laavu, tulipaikkoineen ja ulkokäymälöineen.

Täällä opasteet ovat kunnossa.  
Kullaanvuori ja Kullaanpolku muodostavat yhden seudun miellyttävimmistä retkipaikoista, jossa on paljon nähtävää ja sen miellyttävät polut sopivat koko perheelle. 


Kalliolähde on todella erikoinen ilmestys.

 

KULLAANPOLKU 13 km / 5 tuntia (keskivaativa reitti) 
”Kullaanpolku on, sijaintinsa huomioon ottaen, monipuolinen ja osin erämainenkin reitti. Kullaanpolun lähtöpiste on Raisiossa, Kerttulan liikuntakeskuksessa, joskin matkaan voi lähteä myös Ruskon hiihtokeskukselta. Kullavuoren luonnonsuojelualueella on laavu nuotiopaikkoineen. Kullavuoren jälkeen reitti kulkee Papumäen kautta ns. Lähteenmäen polkua pitkin. Tälle reitinosalle sijoittuvat koko reitistön hienoimmat joki- ja maaseutukulttuurimaisemat. Reitti on helppokulkuinen, mutta pituutensta vuoksi sen kiertämiseen on syytä varata aikaa hyvinkin viisi tuntia.” -  http://www.kuhankuono.fi/fi/reitit-ja-opasteet/
Rotkot ovat vaatimattomia mutta kiehtovia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti