Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 6. helmikuuta 2017

6.2.2017 Viialan Pirunkellari on pirun asunto valtateiden puristuksessa


Pirunkellari on todella tunnelmallinen luola, vaikka onkalot mainitaankin pirun asuinpaikkana.
Miten rauhaton paikka voikaan olla? Vaikka monet Suomen luolista sijaitsee asutuksen tai tien läheisyydessä, niin Viialan Pirunkellarin sijainti on sieltä rauhattomimmasta päästä. Jäätikön kasaama lohkarekumpu on jäänyt pahaan puristukseen Viialan keskustaan johtavan kantatie 303 ja Turusta Tampereen kautta pohjoiseen johtavan valtatien 9 väliin. Vilkkaaseen liittymään on luolalta matkaa alle 100 metriä.
Onneksi luola on kuitenkin säilynyt vaikka ympäristö onkin turmeltu. Kiviröykkiö on rauhoitettu, joten sen tulevaisuuden pitäisi olla turvattu jatkossakin. Kiven sisään muodostuneilla onkaloissa on reilusti tilaa. Suurimpaan kammioon johtaa kaksi selkeää suuaukkoa.

Luolan lattiaa peittää teräväsärmäinen louhikko.

Suurin kammio on oikein viihtyisä. Lattiat ovat pääosin teräväsärmäistä louhikkoa. Luola mainitaan Pirun asuinpaikkana. Kolean kellarimainenkin se on, joten nimi lienee oikeutettu. Sisällä kammiossa vallitsee psykedeelinen, jopa luonnoton tunnelma. Luolan seinämistä tihkuva ruoste, laajat levä- ja jäkäläkasvustot sekä kivilajien vaihtelu saavat lampun valaisemat seinät helakkaan oranssi, vihreä, harmaan ja hopean loistoiseen hehkuun. Suojaisan kellarin seinillä on runsaasti talvehtivia hyönteisiä hyttysistä perhosiin.     
Luolaston suuaukot ovat selkeitä ja melko helppokulkuisia.
 
Miten perille? Valtatie 9 liittymästä erkaannutaan kohti Viialaa, tielle numero 303. Tietä ajetaan noin 500 metriä ja käännytään tanssipaikka Metsälinnan pihaan, missä on hyvät parkkitilat. Tästä on lyhyt kävelymatka luolalle, joka sijaitsee aivan tien varrella.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti