Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 7. helmikuuta 2017

7.2.2017 Pitikö Pyhä Henrik ensimmäisen saarnansa Rymättylän Piispankivellä?


Piispankivi on muhevankokoinen murikka. Olisiko myös tarunhohtoinen Pyhä Henrik aikanaan seissyt kiven päällä? 
Suomessa on useita paikkoja, kuten rantakallioita ja lohkareita, jotka kansanmuistin tai mielikuvituksen mukaan olisivat kytköksissä Piispa Henrikiin, hänen vaiheisiinsa tai saapumiseensa Suomeen. Yksi tällainen löytyy Rymättylästä, ihan kirkonkylän kupeesta.
Kuristentien ja Heinäistentien risteyksessä on tien varrella varsin komea lohkare, joka kantaa nimeä Piispankivi. Kertoivat kylällä, että sen päältä on Henrik pitänyt saarnojaan Suomeen saavuttuaan, joskus 1100-luvun alussa.

Myös kiven alla on melkoinen kosteikko, se ei kuitenkaan ole tarinoiden Pyhän Henrikin lähde.

Kiven kupeesta löytyy Piispanlähde joka tunnetaan myös nimellä Pyhän Henrikin lähde. Kerrotaan, että Henrik olisi lähteen vedellä kastanut saaristolaisia matkallaan Turkuun. Todisteiden puutteesta kärsivien tarinoiden lisäksi lähteestä tekee erityisen se, että siitä on haettu Rymättylän kirkon kastevedet, näin tehtiin vielä aktiivisesti koko 1800-luku mutta paikalliset tiesivät kertoa, että kastevettä olisi haettu sieltä vielä 50-luvullakin.      

Pyhän Henrikin lähde on eriskummallinen "kalliolähde", lähteestä on haettu pitkään Rymättylän kirkon kastevedet.
Lähes kaikki tiedot Henrikin elämästä ja sen vaiheista perustuvat Pyhän Henrikin legendaan ja Piispa Henrikin surmavirteen, jotka laadittiin yli sata vuotta Henrikin oletetun kuoleman jälkeen. Tuskin mitään tietoa tästä, myyttiset mittasuhteet saaneesta, henkilöstä voidaan pitää varmana. Edes sitä ei voida varmuudella sanoa, onko Henrik-nimistä lähetyssaarnaajaa ollut edes olemassa. Niin tai näin ovat Piispankivi ja Pyhän Henrikin lähde kiehtovia luontokohteita, joista kerrotaan mielikuvitusta ruokkivia tarinoita ja on ainakin lähteellä myös sitä todellista käyttöhistoriaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti