Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 9. helmikuuta 2017

9.2.2017 Vehmaan Ruhankirkolla on erikoinen menneisyys

Kirkko on hyvin yleinen nimitys erilaisille lohkareluolille ja lohkarekasoille, joskus kirkko nimen takaa löytyy myös korkea tai muuten kummallinen kallioalue. Joka tapauksessa, lähes poikkeuksetta, jos karttaan on merkattu luonnonnähtävyydeksi kohde, jonka nimessä esiintyy sana kirkko, on paikka mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen.
Ruhankirkko on mielenkiintoinen lohkaremuodostuma.
Vehmaalta, Uhlun graniitti louhoksen takaa, löytyy pienestä metsäkaistaleesta eriskummallinen louhikko: Ruhankirkko. Lähdin kohteelle etsimään luolaa, mutta luolan määritelmiä tämä lohkarekohde ei oikein täyttänyt. Vastassa oli kuitenkin upea ja rauhallinen graniittipaasista muodostunut kivinen labyrintti.
Ruhankirkon suurimmat järkäleet ovat korkeudeltaan lähes 5 metrisiä ja muutenkin massiivisia. Toisiinsa nojautuvien lohkareiden väliin on muodostunut alikuljettavia käytäviä ja portteja. Lohkareiden väliin muodostunut rotkomainen ”sokkelo” on ilo kulkea läpi, myös sokkeloon on muodostunut pieni sisäänkäynti kiven järkäleen kiilauduttua käytävän kattoon.

Synninportti
 
Louhikon komein osa on kallionhalkeamaan muodostunut, niin kutsuttu Synninportti, jonka läpi vain synnittömät ihmiset voivat vaaratta kulkea. Tätä uskomusta ovat monet paikalliset asukkaat ja muuan alueella toiminut uskonlahko käyttäneet eräänlaisen Jumalantuomion toteutukseen vielä hieman yli 150 vuotta sitten.

Ruhankirkko, Vehmaa
Tarinat kertovat louhikossa asuneesta pirusta. Kohde mainitaan myös vainoaikojen piilopaikkana, jossa pidetty hartaustilaisuuksia. Tästä viimeisestä tarinasta lienee peräisin kohteen nimeen liitetty sana kirkko. Massiivisuudessaan ja näyttävyydessään Ruhankirkko sopisi kyllä hyvin jonkinlaiseksi esikristilliseksi kulttipaikaksi mutta miksi ei yhtä hyvin kristillisiinkin menoihin.  
KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti