Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 14. maaliskuuta 2017

14.3.2017 Lohjan valtava Talvian hiidenkirnu on yksi maamme suurkirnuista

Talvian hiidenkirnu Lohjalla kuuluu lajissaan Suomen näyttävimpien joukkoon, suurimman kirnun leveys on noin kolme metriä ja syvyyttäkin mittauskohdasta riippuen viisi metriä. Pohjan muodoiltaan upea ja avara kirnu on hieno nähtävyys.


 


Vielä vesi on suhteellisen kirkasta ja pohja liejuton, mutta näyttävyys alkaa hiljalleen peittyä luonnonvoimien alle joten puhdistus on pian taas paikallaan. Hiidenkirnujen suurin ongelma onkin vesi ja pohjalle kertyvä lieju. Toki kalliossa oleva syvä, mustan veden täyttämä ”kaivokin” on hiljentävä näky mutta kyllä hiidenkirnujen suurimman viehätyksen oivaltaa vasta kun niitä pääsee tarkastelemaan puhdistettuina!


"Pääkirnun" alapuolelta löytyy vaatimaton, vajaan puolen metrin levyinen ja muutaman kymmenen sentin syvyinen pikku-kirnu.

Kirnuille on asialliset opasteet.
Myös maastossa on kyltit.  
Talvian hiidenkirnut on merkattu asiallisesti maastoon ja kirnulle johtaa hyvä polku. Lohjalta ajetaan tietä nro. 1070 kohti Karstua ja Sammattia. Noin 6 kilometrin jälkeen erkanee päätiestä Talpelan tietä, Talpelantietä ajetaan hieman reilu kilometri kunnes oikealle erkanee Hiidenkirnuntie, tästä risteyksestä on opasteet perille asti, opasteet ovat joltain osin hieman haalentuneet ja epäselvät joten ole tarkkana!
KARTTA

Opaskyltti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti