Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

15.3.2017 Rymättylän Harmaa karhu tarjoaa näkymiä Naantalin saaristoon


Karhuvuoren laelta avautuu yksi Naantalin saariston kauneimmista näköaloista.
Rymättylän Aaslaluodon korkean Karhuvuoren laella kohoaa puinen Lottien ilmanvalvonta torni. Alkuperäinen se ei ole, mutta valokuvien ja muiden tietojen perusteella mahdollisimman identtiseksi alkuperäisen kanssa rakennettu. Kallion päällä könöttävä torni toimii paitsi muistomerkkinä niin myös mahtavia saaristomaisema tarjoavana näkötornina.
Karhuvuoren halkaisee paikoin useita metrejä syvä ja koko kukkulan läpi kulkeva, kapea rotko.
 
Torniin johtaa pitkät ja jyrkät portaat.
Alkuperäinen torni valmistui vuonna 1938, vuotta ennen talvisodan syttymistä ja se tunnettiin nimellä Harmaa karhu. Aaslaluodon torni oli merkittävä osa vastaavanlaisten tornien ketjussa. Tornit olivat tärkeä osa Suomen ilmapuolustusta sotien aikana. Näitä torneja käyttivät pääasiassa ilmanvalvontaan koulutuksen saaneet Lotat.

Kallion korkeimmalla laella on vuonna 1909 tehty kalliohakkaus.

Minkä asian muistoksi hakkaus lienee tehty?
Karhuvuoren luontopolku ja näkötorni sijaitsee niin kutsutun pienen Saariston rengastien varrella. Saaristotien varrella on pieni parkkilevennyt ja kukkulalle johtaa hyvät opasteet. Karhuvuori ei sovi huonojalkaisille tai -kuntoisille, sillä nousu on jyrkkä ja maasto haastavaa.
Tornille johtaa hyvät opasteet Saariston rengastien, Pikku-Rengastien varrelta. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti