Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 17. maaliskuuta 2017

17.3.2017 Hirvi-Simuna oli pirun kanssa sopimuksen tehnyt metsästäjä

Oletettavasti 1800-luvun alkuvuosikymmeninä elänyt Hirvi-Simuna on Lempäälän kuuluisin metsästäjä. Hänen kerrotaan asuneen talvet mökissään Liponselällä Niittysaaren eteläpuolella Simunansaaressa ja kesät ison kiven alla Hirvi-Simunan luolassa. Tarinoiden mukaan Simuna teki Pirun kanssa sopimuksen viemällä kirkosta ehtoollisleivän, jonka pani seinälle ja ampui siihen aseellaan. Näin hän sai metsästys aseeseensa "pirun tarkkuuden" ja hyvän metsästysonnen.

Luolasto on muodostunut valtavien lohkareiden alle ja väleihin.

Pirun kanssa tehdyn sopimuksen johdosta Simunaa seurasi yliluonnollisen hyvä metsästysonni. Kerran hän meni toisten miesten kanssa linnustamaan. Metsän laidassa Simuna jäi kannon nenään istumaan. Toiset metsästäjät pitivät Simunaa tyhmänä ja menivät syvemmälle metsään, missä lintuja oli tavallisesti enemmän. Pian eräs miehistä palasi laukauksia kuultuaan uteliaana katsomaan Simunaa. Tämä oli ampunut kuusi metsoa ja kolme teertä. Linnut lensivät, sopimuksen ansiosta, suoraan hänen eteensä.

Luolassa on iso ja pitkään käytetty nuotiopaikka, lieneekö jo Simunan peruja?

Satojen hirvien, metsojen ja teerien lisäksi Simuna kaatoi pari karhuakin. Hyvällä metsästysonnella ja pirun kanssa tehdyllä sopimuksella oli kuitenkin hintansa. Sielunsa pirulle myynyt, täysin erakoitunut ja paholaisen riivaama metsästäjä ampui itsensä metsästysaseellaan luolan hämärässä kammiossa 1800-luvun puolivälissä. 

Luolan ympäristö on helppokulkuista kangasmetsää.


Jonkin ajan kuluttua, Simunan itsemurhan jälkeen hänen ruumiinsa löydettiin luolasta. Itsemurhaajana häntä ei saanut haudata kirkkomaahan. Hänet haudattiin ensin Maakalan korpeen, mutta kun siellä alkoi kummitella, arkku kaivettiin ylös ja haudattiin Heikinsaareen. Sielläkin alkoi kummittelu, joten hänet siirrettiin pois. Kun arkkua kuljetettiin veneessä, siitä lähti niin kaamea haju, että soutajat kippasivat ruumiin veteen. Tyhjä arkku haudattiin Simunansaareen ja haudan päälle koottiin kasa kiviä.    

Muutaman sadan metrin päässä lohkareesta sijaitsee toinen luola, pienen jyrkänteen raoissa. Myös tämä luola mainitaan Hirvi-Simunan luolaksi.
 
Hirvi-Simunan luola on lohkarekasassa oleva lohkareluola. Käytäviä louhikossa on yli 20 metriä, käytävien varrella avautuu muutamia huonemaisia tiloja, joista eräässä on suuri ja ilmeisen pitkään käytetty nuotiopaikka. Lohkarekasan läheisyydessä olevassa jyrkänteessä on pieni luola, joka myös mainitaan Simunan luolaksi.      
Miten perille? Luola sijaitsee Lempäälän Höytämössä, asuinalueen kupeessa. Höytämöntieltä käännytään Taavetintielle, jonka päästä lähtee selkeä polku metsään. Tästä on muutaman sadan metrin matka luolalle. Luola on Birgitan polku -luontopolun kohde. KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti