Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 17. maaliskuuta 2017

19.3.2017 Mahtava Hermolan vahakivi on yksi Varsinais-Suomen suurimpia lohkareita

Hermolan vahakivi lukeutuu koko maan mittapuulla suurlohkareiden sarjaan.

Mahtava Hermolanvaha kohoaa suomusjärveläisen pellon keskeltä, Salo-Helsinki-maantien varrella, kauas näkyvänä maamerkkinä. Hermolan vahakivi on mukana monissa tarinoissa, joista eräs kertoo kiveä heittävästä jättiläisestä. Tarkoitus oli syystä tai toisesta singota lohkare Aneriojärveen mutta lopulta se rysähti nykyiselle paikalleen. Paikallinen perinne tuntee myös tarinan jättiläisämmästä, joka kanteli kiveä, ja pudotti kiven esiliinan revetessä. Toisaalta kerrotaan myös mm. paholaisen ja Hermolan-Taatan asuvan Hermolan vahakivessä.

Kivi sijaitsee luontopolun varrella ja paikalla on opasteita sekä infotaulu.

Hermolan kivijätti on yksi Varsinais-Suomen suurimmista siirtolohkareista. Se on myös hahmoltaan harvinaisen ehyt. Monet tämän kokoluokan lohkareet ovat pakkasrapautumisen ja oman painonsa paloiksi murtamia lohkareikkoja. Monilla rajakivillä kerrotaan olevan omat haltijansa, tällä kivellä asuu kuitenkin paholainen. Kerrotaan, että entisaikaan on paholainen sekoittanut monen, kiven ohi yöaikaan, kulkeneen matkamiehen pään ja suuntavaiston niin pahasti, etteivät he ole löytäneet koko yönä pois kiven ympäristöstä. Muistellaan monen sieltä kuolleenakin löytyneen.

Kiven päällä on runsaasti tilaa.

Lohkareen päälle kiivetessä on noudatettava suurta varovaisuutta!
Hermolan kivijätti on ollut keskeisessä roolissa ihmisten elämässä jo kaukaa esihistorian hämäristä tähän päivään. Lohkareen kupeesta on löydetty kivikautinen asuinpaikka.

Hermolanvaha, Salo
Mikä ihme on tämä kiviin liitetty sana - vaha? Lounaismurteissa sanalla vaha tarkoitetaan suurta, usein rajakivenä toiminutta, kivenlohkaretta. Maastosta selkeästi erottuvat siirtolohkareet ovat olleet selkeitä rajamerkkejä. Vahakivi on saattanut palvella tilojen, kylien, kuntien tai läänien rajamerkkinä. Aika on muokannut rajoja ja samalla vahakivien merkitystä. Monien alkuperää joutuu etsimään vanhoista kartoista ja vanhoista rajalinjoista. Hermolan vahakin toimiaikanaan rajakivenä mutta tänä päivänä, kun monet ympäristökunnat on kuntaliitoksin niputettu osaksi ”Suursaloa” ei kivellä enää ainutkaan raja kohtaa.  
KARTTA

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti