Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 20. maaliskuuta 2017

20.3.2017 Rukan Pirunkirkko - Oraakkelipaikka keskellä suosittua turistikeskusta.


Pirunkirkosta kelpaa Pirun tarkkailla valtakuntaansa.

Vanhat tarinat kertovat, että Pirunkirkon luolassa asuu piru, joka on taitava ennustaja. Luola tunnettiin aikanaan eräänlaisena oraakkelipaikkana. Kun onkaloon kömpi uhrin kanssa ja esitti kysymyksen, Piru antoi unessa vastauksen. Tietäjät saattoivat mennä luolaan ja keskustella siellä unessa tai ihan valveillakin Pirun kanssa, saaden hyviä neuvoja. Kunnioitetun onkalon sijainti on majesteetillinen.
Järin suuri onkalo ei ole mutta sijainti ja historia on sitäkin huikeampi.
 
Rukatunturin Pirunkirkko sijaitsee keskellä vapaa-ajan asutusta ja suurta turistikeskusta. Pysäköintipaikka on noin 100 metrin päässä luolasta, jonka suuaukko on selvästi näkyvissä – noin 100 metriä korkean Juhannuskallion jyrkänteen yläosassa. Luola ei ole erikoisen suuri, pituutta sillä on vain 5 metriä, korkeutta 1,5 metriä ja leveyttä reilu metri. Se on pieni huone rapautuneessa ja hydrotermisesti muuttuneessa murrosvyöhykkeessä. Katon rapautuessa paljastuu ajoittain pieniä kideonkaloja, joissa on vuorikristalleja ja joskus ametisteja. Ne tosin yleensä nopeasti häviävät vierailijoiden taskuihin.

Samasta rinteestä löytyy myös pienempiä kideonkaloita.

Miten perille? Rukatunturi sijaitsee valtatien 5 varrella Kuusamon keskustan pohjoispuolella. Rukan liikekeskuksen kohdalta käännytään kohti Rukaa. Juhannuskallio kohoaa Rukajärventien varrella, noin 2,5 kilometrin päässä valtatietä. Luolan suuaukko näkyy tielle.  KARTTA
 
Pirunkirkko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti