Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

22.3.2017 Lieksan Hiidenportti on salaisuus metsien kätköissä

Kuin kallioiden kutsuna kumisee rumpujenpolkka kulkijan mielessä kun silmiin tai korviin kantautuu sana Hiidenportti - maagisena ja kutsuvana. Maanmittauslaitoksen karttapaikka tuntee Suomesta 12 Hiidenportti nimistä paikkaa, tämä yksi tuntemattomimpia. Hiidenportti ja Hiidenportinuuro Lieksan perämailla Karsikon tuntumassa. Samaa kannelten kaikua on sanassa Karsikko, joka liittyy voimakkaasti muinaissuomalaisten vainajainpalvelukseen.

Hiidenportti on porttimainen kohta Hiidenportinuuroksi kutsutussa jyrkkärinteisessä laaksossa.


Kalliot kohoavat tummanpuhuvina jätteinä vieressäni kun kuljen kohti todellista päämäärää. Notko syvenee, onnekseni olen liikkeellä ennen lehtien puhkeamista. Pahtojen reunustama rotko on aikalailla rehevä tapaus, vuoden vehreimpään aikaan ei tästä läpipääsemättömästä ryteiköstä hahmota varmastikaan minkäänlaista rotkoa. Ehdin jo hieman kirota paikkaa mielessäni, kunnes kalliot nousevat korkeammalle.

Alueella on paljon rotkomaisia muodostumia mm. jyrkänteiden ympäröimä Kalliolampi sekä erikoinen Sikolouhet niminen kallioalue.    
Edessä aukeaa uskomattoman kaunis, pystysuorien jyrkänteiden saartama, märkä ja vetelä, suon valtatie. Kaunis ja lumoava luonnon salattu sopukka, hiljaa mielessäni lausun pahoittelut metsän hengille hätiköidystä aliarvioinnista. Maisemat paranevat joka askeleella. Keväistä sulamistaan lopettelevat pannejäät valuttavat viimeisiä vesiään tasaisena liruna kylmään suolampeen. Veden kaunis solina kantautuu kallioiden laelle.

Louhikkoiselta rinteeltä avautuu uskomaton näky Uuronlammille.
Pian louhikkoiselta rinteeltä avautuu uskomaton näky Uuronlammille. Samaan suuntaan juoksevat vedet, täällä esi-isämme ovat kumartaneet luonnon lukemattomia Jumaluuksia. Pyhä vesi jatkaa matkansa Hiidenportinuuron pohjalla Hiidenpurona. Metsä tiet pilkkovat maisemaa. Rotko on kaukana kaikesta, ei mikään turistirotko. Vaikea lähestyä ja vaikea löytää, metsä kätkee salaisuutensa.

Keväistä sulamistaan lopettelevat pannejäät valuttavat viimeisiä vesiään tasaisena liruna kylmään suolampeen.
Paikka ei sovi mukavuuden haluiselle retkeilijälle - mutta sinä, joka et pelkää haastavaa matkaa kohteelle, vaativaa maastoa, vaarallista louhikkoa ja paikoin läpi pääsemätöntä ryteikköä, tartu päättäväisesti sauvaasi ja lähde matkaan. Hiidenportti odottaa juuri sinua. Eikä metsä tuota pettymystä sille, joka paikalle vaivautuu.

Miten perille? Lieksan kirkolta ajetaan tietä numero 73 etelään noin 9,5 kilometriä, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Pareentielle. Pientä hiekkatietä ajetaan 8,5 kilometriä, Pareentie on paikoin hyvin huonokuntoinen. Soikea-Suippo lammen eteläpuolelta lähtevän metsäautotien päästä on jo melko helppo suunnistaa rotkolle. Alueella ei ole minkäänlaisia opasteita.  KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti