Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 2. maaliskuuta 2017

2.3.2017 Pyhän veden äärellä - Somerojan uhrilähde

Salon Somerojan uhrilähde on kristallinkirkasta ja parantavaa vettä harjun uumenista pulppuava pyhälähde. Paikallisten kertoman mukaan lähteen pohjassa on aikanaan ollut myös kiehuvia kohtia eli pisteitä, joissa purkautuva vesi saa pohjan hiekan vellomaan levottomasti. Tänä päivänä lähteen pohjalla ei kiehuntaa enää näy mutta laskuojan voimakas virtaus kertoo lähteen runsaasta antoisuudesta.
Somerojan uhrilähde on niin puhdas ja kirkas, että se suorastaan kutsuu nauttimaan raikkaudestaan. Taustalla siintää mahdollinen uhrikivi.  
omerojan lähde tunnetaan muinaisena pyhänä ja parantavana lähteenä. Lähteen ympärillä uskotaan olleen pakanallinen pyhälehto eli hiisi, jonka pyhimmät elementit olivat lähde ja sen vieressä oleva suuri uhrikivi. Lähteen veden kerrotaan olevan erityisen tehokas apu silmä, iho ja mahasairauksiin. Lähteen silmälle tuli uhrataan rahaa tai hopeaa, jonka jälkeen oli oikeus ottaa vettä lääkkeeksi tai kylpeä sairaudet pois lähteessä. Vanhat uskomukset varoittavat kuitenkin kajoamasta uhrilahjoihin - mikäli lähteestä ottaa rahaa, saa vaivoikseen sairauden, jonka vuoksi raha on alun perin uhrattu.         
Somerojan lähde on yksi Varsinais-Suomen parhaiten säilyneitä.
Vielä tänä päivänäkin lähteen pohjalla kimmeltää satunnaisia kolikoita, joten lähteen uhrikäytön voidaan katsoa ainakin jossain muodossa jatkuvan edelleen. Myös lähteen puhtautta arvostetaan ja tiettävästi muutamat terveyttään vaalivat ihmiset kulkevat kymmenien kilometrien päästä hakemaan juomavedekseen Somerojan lähteen raikasta vettä. Lähteen pyhyyttä kunnioittaa myös sen ympärille perustettu noin puolen hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue.
Suojelualueella maisema on mahdollista nähdä luonnontilaisena, sellaisena kuin esi-isämmekin sen ovat nähneet paikan pyhyyttä kunnioittaessaan ja lähteen silmälle uhratessaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti