Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365lauantai 25. maaliskuuta 2017

25.3.2017 Ahvenanmaan pilariluola oli todellinen luonnonoikkuKomea pilari seisoo luolan suulla kuin vartija - yksi Suomen luonnon hämmentivimmistä ihmeistä! 

 Usein sitä kuvittelee jo kaiken nähneensä. Yli 10 vuotta Suomen luolia puoli ammattimaisesti kiertäneenä en aina lähde maastoon kovinkaan toiveikkaana. Tuntuu välillä tosiaan siltä, etteivät luolat enää osaa yllättää – silti ne vain yllättää, kerta toisensa jälkeen. Jopa tutut, niin sanotut kotiluolat kätkevät pimeisiin sopukoihinsa aina vain uusia yllätyksiä. Kun lähtee vinkin perässä metsään, ei koskaan tiedä mitä vastassa on. Tässä jälleen yksi positiivinen, enemmän kuin positiivinen yllätys, paikka oli mykistä – odotukset ylittävä ja yllättävä – luonnon ihme.

Yhtä kiveä - katosta lattiaan. Miten tämä epätodellinen paasi on voinut selvitä jäiden liikkeistä ja meren myrskyistä?
Meressä on voimaa, sen tietää kaikki. Suuressa maailmassa on suuria luolia, joita meren rantakallioihin iskemät aallot laajentavat ja kuluttavat. Olisiko näitä Suomessa? Onhan useita kotimaisia luolia rantavoimat aikanaan laajentanut, mutta täällä se vasta konkretisoitui – syksyisen itämeren heittäessä tyrskyjään luolan suuaukosta sisään ja laineiden pulputtaessa ja poristessa kallioiden pienissä kaikukammioissa. Tämä näky säväytti.

Pilarin takana odottava luola ei ole järin suuri mutta sitäkin erikoisempi. Geologia on uskomaton ja eläinmaailma monipuolinen. Etanoita, kotiloita ja simpukoita - luolahämähäkkejä ja sieniä.

Miten niin voimakas elementti kuin meri on ollut samalla niin hellä, että jokavuotiset myrskyt ja jäiden liikkeet ovat onnistuneet säästämään luolan suuaukolle kauniin mutta niin ohuen ja hauraan oloisen kivisen paaden? Siinä se kuitenkin seisoo, kaikki luonnonvoimia ja fysiikanlakeja uhmaten koristamassa Suomalaista saaristomaisemaa. Uskomatonta! En uskonut tällaista Suomessa näkeväni mutta siinä se seisoi silmien edessä, joten pakko se on uskoa – kotimainen pilariluola, yksi Suomen luolien ja Suomen luonnon hämmentävimmistä ihmeistä. Antaa kuvien kertoa loput, itse olen sanaton.

"Maanselkä, sininen, jylhä - Sinun mahtias ylistän!"
Tämä teksti on eräänlainen muistokirjoitus, sillä hieman reilu vuosi vierailuni jälkeen, kaksi talvea myöhemmin, olivat jäät ja aika tehneet väistämättömän ja paikalla käyneet retkeilijät kertoivat pilarin romahtaneen. Näky oli koruton, surullinen ja jopa liikuttava. Onni oli kuitenkin myötä, että ehdin tämän luonnonihmeen nähdä koko komeudessaan, ennen sen luonnollista poistumaa!
 
"Luolan pylvästä on pidetty luolien haltijattarena, joka jostain syystä on kivettynyt kotinsa eteen. Romantikko voi kysyä, että ovatko jäät todella vieneet pylvään, vai onko jostain ilmestynyt sankari, joka on osannut peruuttaa kirouksen ja vapauttaa haltijattaren", totesi tapauksesta geologi ja kansanperinteen tallentaja Aimo Kejonen.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti