Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 27. maaliskuuta 2017

27.3.2017 Varesjoen kurun raviininotkoista löytyy rehevä paratiisi

Salon Varesjoen kuru on syvä raviinirotko

Puiset portaat laskeutuvat syvään notkoon, maastokartasta bongaamani teksti ”kiehuvalähde” asettaa odotukset korkealle. Kaunein näkemäni kiehuvalähde pulppuaa Jämijärvellä, Jämin matkailukeskuksen tuntumassa se tunnetaan maineikkaana uhrilähteenä. Kiikalan Varesjoen kurussa pulppuava lähde tuottaa pettymyksen, tai pettymyksen tuottaa itse asiassa ihmisentoiminta – lähteen päälle on rakennettu vedenpumppaamo, lähteen vapaaluonto on tuhottu.

Varesjoki

Murhe unohtuu nopeasti kun ymmärrän kuinka syvään uomaan olen laskeutunut. Tuuli humisee jossain puiden latvustoissa. Varesjoki on kaivanut pehmeään hiekkamaahan kymmenien metrien syvyisen, jyrkkäseinämäisen rotkon. Pohja on niin rehevä, että liikkuminen on vaikeaa. Joki virtaa uomassaan rauhallisena. Puita on kaatunut muodostaen virran ylittäviä luonnollisia siltoja. Jyrkkä seinämä on sammalen peittämä, rinteessä kasvaa laihaa kuusikkoa.

Notko on paikoin hyvin luonnontilainen.
 
Muutaman jykevämmän kuusen tyvi kiinnittää huomion ja herättää mielenkiinnon. Kuusen rungot ovat aivan muhkuraiset. Kauniita, hämmentäviä luonnonoikkuja, muistan Risto Louneman luonnonihmekirjoista lukeneeni, että tällaiset muhkurakuuset esiintyvätkin usein ryhmissä – kuin kyseessä olisi jokin perinnöllinen ominaisuus - geneettinen mutaatio. Tiedä häntä, kauniita nämä pahkaiset kuuset ovat joka tapauksessa.

"Siltoja pitkin pääsee kapean uoman yli." 
 
Hiekkaisesta maaperästä kertoo aivan rotkon tuntumassa olevat laajat hiekkamontut. Hiekkamonttujen laitamille on muodostunut suuria aaltokuvioisia dyynejä. Pienet männyn taimet ovat peittyneet hiekkaa, dyynit elävät. Pienimuotoinen yksityiskohta, mutta tällaisiin lentohietikoihin ei odota törmäävänsä Kiikalan korvessa. Pienen matkan päässä rotkosta sijaitsee Varsinais-suomen korkein kohta – Särämäki sekä Hyypäränharju, korkeiden kukkuloiden suojissa kimmeltelee tunnettu ja suuri Kultalähde.

Notkon jyrkkiä rinteitä peittää paksu sammalmatto.  

Ajo-ohjeet Turku – Helsinki moottoritieltä irtaudutaan Suomusjärven liittymästä ja ajetaan noin 4 kilometriä kohti Kiikalaa, josta käännytään oikealle Oinasjärven suuntaan. Oinasjärventietä ajetaan noin kilometri, tästä käännytään oikealle nimettömälle metsätielle jonka päässä on kääntöpaikka. Kääntöpaikalta laskeutuu portaat Varesjoen kuruun. Paikalla ei ole polkuja eikö opasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti