Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 28. maaliskuuta 2017

28.3.2017 Keväinen Hitonhaudan rotko on hitonmoinen elämys

Se on komea näky kun yli 10 metriä korkea vesiputous jäätyy pystyyn.

Hitonmäen komea laki nousee yli 240 metriä merenpinnan yläpuolelle, mäen laella seisoo tai on aikanaan seissyt vanha petäjä, Mustalaispetäjä jota vasten ruoskittiin rikollisia. Hitonmäen itäpuolella luonnonvoimat ovat repineet kallioon kaamean ja rosoisen arven, paholaisen kalliopiilon, Hitonhaudan.

Hitonpesä on Hitonhaudan rotkon keskivaiheilla sijaitseva pieni luola.

Synkän punertavilta graniittikallioilta syöksyy vesiputouksia rotkon kostealle ja lohkareiselle pohjalle, vastakkaisella seinällä on musta aukko. Teräväsärmäisten kivipiikkien taakse on muodostunut pieni luola, hiiden hyytävä pesäonkalo. Talvisin seinämiin muodostuu komeita jääputouksia, lumi ja jää säilyvät Hitonhaudan pohjalla pitkään kesälle.

Keväällä vesiputoukset ovat vielä jääputouksia.
Pystysuorat seinämät nousevat pariinkymmeneen metriin, lähes puolikilometrinen repeämä on keskisuomen komein rotko. Rotkon keskivaiheilla on pyöreä lampi, äkkiseltään katsottuna se on selvästi rotkon muokanneiden voimien poraama hiidenkirnu. Seinämien väliin kiilautunut lohkare muodostaa pienin synninportin, portin alla kulkee luonnon muovaamat kiviportaat, rotkon pyhässä hiljaisuudessa kokoontuneet tietäjät ovat käyttäneet porttia toimissaan.

Rotko on jylhä ja syvä.
Suojaisan rotkon luonto on kaunis, lahonneita kuusia lepää mustia kallionseinämiä vasten, tuuheat saniaispuskat rehottavat pohjan kosteudessa. Rotkossa kasvaa mm. rauhoitettu Hajuheinä, lisäksi monet muut uhanalaiset ja harvinaiset kasvit sekä sammalet viihtyvät alueella. Hitonhauta, pirullinen paikka ja Helvetin kaunis.   
Lohkareportti.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti