Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

29.3.2017 Lotikonkellari on Marttilan Korven eräreitistön päänähtävyys

Lotikon kellari on komea rotko jonka yhteyteen on muodostunut läpi kuljettava luola.  

Lotikonmäki löytyy Marttilan korveneräreitistö nimisen polkuverkoston varrelta. Lähes erämaisessa maastossa soiden ja metsäsaarekkeiden maisemassa kulkeva eräreitistö on todella miellyttävä retkikohde. Reitistön varrella paljon nähtävää ja useita nuotiopaikkoja ja laavuja. Eräreitistön lähtöpaikat Heikolan Huhtaanmajalla ja Palaisten uimarannalla. Kuljettavissa eripituisia reittivaihtoehtoja viidestä kolmeenkymmeneen kilometriin.

Marttilan kylä on hiljainen, jotain palveluita löytyy mutta melko vaisu ja hiljainen maalasipitäjä on kyseessä. Matkalla Eräreitistön lähtöpaikoille kannattaa eväät napata mukaan paikallisesta marketista, jää sitten visiitistä joku ropo kylällekin!


Perus marttilalaisia.

Lotinkonkellari on muutamia kymmeniä metrejä pitkä, kapea halkeama kalliossa, rotko alkaa aivan Lotikonmäen taukopaikan edestä.

Rotkon seinämissä on erikoisia muotoja.
Rotkon seinämät ovat täynnä todella erikoisia geologisia muodostumia. Uurteet ja naarmut muodostavat kummallisia ristikkokuvioita.

Kaiverruksia rotkon seinämissä.
Rotkon jyrkkiin seinämiin on kaiverrettu erilaisia kuvioita, nimikirjaimia ja vuosilukuja.

Luola alkaa rotkon perältä.

Alkupään kapea rotko, joka paikoin on kulkukevoton levenee ja syvenee pian. Paikoin jyrkänteet nousevat useita metrejä pään yläpuolelle, kiemuraiset kalliot vievät maan pimentoihin. Tunnelma rotkossa on aavemainen, pelottava. 

Mäki on tarinoiden mukaan ollut Hiiden linna.
Repeämään kiilautuneet lohkareet muodotavat rotkon loppupäähän pimeän ja ahtaan käytävän. Luolan pohjalla virtaa vettä, kosteassa pimeässä onkalossa on aikoinaan asunut myös Lotikon haltija. Tämä osuus on paikalle nimen antanut, Lotikon kellari.

Luola ja rotko päättyvät jyrkänteen juureen
Koko matkan kallion läpi saa ihmetellä erittäin kummallisia nystyröitä kallion pinnassa, paikoin parikin senttiä korkeat nypyt laittavat ajatukset lentoon. Lotikon kellari on yksi Varsinais-Suomen luonnon ihmeistä, joka jokaisen on nähtävä omin silmin. Ehdottomasti eriskummallinen paikka jolle kannattaa lähteä kauempaakin!

Kartat ja lisätiedot: Marttilan korven eräreitistö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti