Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 31. maaliskuuta 2017

31.3.2017 Samppavuoren luontopolku on Naantalin parhaita retkipaikkoja


Livonsaaren Samppavuoren luontopolku on mahtava kokonaisuus, merimaisemien, hiidenkirnun ja miellyttävän retkeilymaaston lisäksi alueella on kiehtovia lohkare- ja luolamuodostumia.
 
Kalliokirkko
 
Kirkko on hyvin yleinen nimitys erilaisille lohkareluolille ja lohkarekasoille. Joskus kirkko nimen takaa löytyy myös korkea tai muuten kummallinen kallioalue. Useinkaan näiden kohteiden historiaa ei tunneta, tuntuu kuin se olisi tahallisesti hävitetty. Tämä tosiseikka viittaa siihen, että näillä luonnon monumenteilla on muinaissuomalaisten keskuudessa ollut hyvin merkittävä, pyhä tarkoitus. ”Älkää hävittäkö pakanoiden tapoja, vaan antakaa niille uusi merkitys”. Onhan suuri osa Kristinuskon pyhätöistäkin rakennettu muinaisten uhrilehtojen ja muiden pyhien paikkojen päälle.  

 
Luontopolun opasteet ovat asiallisessa kunnossa!

Samppavuoren Kalliokirkko on kalliosta irronneiden graniittijärkäleiden väliin muodostunut lohkareluola. Kirkon alta, toisen suuren järkäleen välistä löytyy pienempi ja luolamaisempi onkalo. Kalliokirkko on äkkiä tutkittu ja luolatunnelma jää melko vähäiseksi, se on kuitenkin oiva seikkailukohde, joka sopii koko perheelle!
 

Sampaanvuoren näkötorni, tornin alla on kaiverruksia muistuttamassa vanhasta kolmiomittauspaikasta.  
Maisemallisesti tämä melko vaatimaton luola sijaitsee kauneimmalla mahdollisella paikalla ja upeassa ympäristössä. Vuoren huipulla kohoaa kauniit merimaisemat tarjoava näkötorni, polun varrelta löytyy myös tasaisen pyöreä, pieni hiidenkirnu. Reitti on helppokulkuinen ja selkeästi maastoon merkattu. Viihtyisä silokalliolla kulkeva polku päättyy rauhallisen Kaukoisenjärven rantaan, jossa on hyvä antaa luonnon hiljaisuuden rauhoittaa mieltä.

 
Maisemia näkötornista

Todellista luolaseikkailua hakevalle pientä helpotusta, ja ehkä alueen todelliset luola-aarteet, löytyvät näkötornin ja hiekkatien väliin jäävältä jyrkänteeltä. Sampaanvuoren seinämillä voi havaita useita pieniä onkaloita ja kallionrepeämiä sekä muita jääkaudenjälkiä, alueella riittää kyllä tutkittavaa vaativammallekin seikkailijalle.

Luontopolun varrella on mukavan kokoinen hiidenkirnu
 
Miten perille? Pian Livonsaaren sillan jälkeen (tieltä numero 1931 Velkualle) kääntyy oikealle iso risteys Pohjanpää, Kirjasto, risteyksessä on myös pieni musta kyltti näkötorni. Tietä ajetaan n. 2 km jonka jälkeen vasemmalle kääntyy tie, risteyksessä on myös näkötorni-kyltti. 1 kilometrin jälkeen saavut parkkipaikalle, josta on opasteet luontopolulle. KARTTA

HUOM! ALUEELLA EI OLE NUOTIOPAIKKAA EIKÄ TULENTEKO MAHDOLLISUUTTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti