Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

5.3.2017 Vimpelin Uusivuoren luolassa on kiehtovia kaiverruksiaUusivuoren luolat, Vimpeli

Traktorien uriin kertyneet lätäköt ovat reunoilta riitteestä. Hirven papanoita on paljon. Muutaman sadan metrin samoilun jälkeen vuoren matala jyrkänne näkyy jo puiden takana. Rinne on erikoinen – sen huomaa jo kaukaa. Aimo Kejosen antamien ennakkotietojen mukaan alueella pitäisi olla raukkeja, samoilen lähemmäs. Rinne on täynnä mielikuvitusta ruokkivia muotoja. Rakoja, koloja jopa pieniä luolia, isompikin onkalo alueella pitäisi olla.
 

Kaunis opas kyltti ei ole, mutta sanoma sisällöltään aina yhtä säväyttävä!

Seurailen jyrkännettä ja nautin aamun värjäämästä metsästä. Edessä häämöttää suurempi kivimurikka. Järkäleen kyljessä on musta aukko. Laihaan koivuun on kiinnitetty harmaa lauta johon on punaisella maalilla kirjailtu maagiset sanat – ”luolia”. Ja luola läheisen stemun alla onkin, tosin melko vaatimaton. Pieni yksityiskohta kiinnittää huomion – kalliohakkauksia, vieläpä harvinaisen kauniita ja huolella tehtyjä.

Kiehtovat kaiverrukset lisäävät kummasti melko vaatimattoman onkalon tunnelmaa.

Ajan kanssa ja syvälle on joku yli 60 vuotta sitten nakutellut merkinnät: TK 1951 13/8 ja kirjaimet AV TN. Ei mikään kovinkaan vanha kaiverrus mutta nostaa kummasti pienen luolan kiehtovuutta. Kivi on ulkopuolelta rosoinen ja repaleinen mutta lipan alla tunnelma on pyöreä – jotenkin hioutunut ja kirnumainen. Mukava on onkalon tunnelma. Kiven toisella puolella on samankokoinen aukko, luolia ne ovat vaikkakin melko vaatimattomia.

Luola sijaitsee korkean jyrkänteen juurella.

Jotenkin alue tuo mieleen Alajärven Pyhävuoren ”tunnetut” Peikkoluolat. Samaan sarjaan tällä pienkohteella ei tosin ole mitään asiaa, kiehtova paikka joka tapauksessa. Lähellä luolaa on näkötorni ja laavu. Muuta luolan tapaista ei vastaan tule. Nousen kallion laelle nauttimaan yhä ylemmäs nousevasta auringosta ja samaa tahtia nousevasta lämpötilasta. Aamu on ollut kaunis ja tunnelma kiehtova. Juhlistan itselleni uutta löytöä höyryävällä kupillisella vihreää teetä. Mikä mukava tapa aloittaa aamu!    

KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti