Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 6. maaliskuuta 2017

6.3.2017 Kauniiksi muotoutunut lippaluola Nuuksion sydämessä


Meerlammen luolat, Espoo
Vajaa parikilometriä ennen Nuuksion Solvallassa sijaitsevan Suomen luontokeskus Haltian parkkialuetta on tien varrella melko tuore parkkipaikka. Pysäköintitila on varsinaisesti tehty kalliokiipeilijöitä varten, sillä aivan tien vieressä kohoaa komea, Nuuksio-nimellä tunnettu, kiipeilykallio. Kallion kupeessa näkeekin usein kiipeilijöitä virittelemässä varusteitaan tai killumassa jyrkänteessä köysineen ja muine varusteineen.

Ikävä kyllä tämä kutsuva suuaukko on lyhyt umpiperä...
Kiipeilykallion parkkipaikka on myös kätevin lähtöpaikka Meerlammen luolalle, jonne on paikalta noin 700 metrin kävelymatka. Luola sijaitsee aivan nimettömän pikkutien varrella. Myös osa luontokeskukselta lähtevistä poluista kulkee melko läheltä luolia, joten niillä vierailu on helppo yhdistää myös osaksi pidempää retkeä.
Suuri lippaluola
 
Kohde käsittää kolme pientä luolaa graniittigneissijyrkänteen yhteydessä. Ensimmäinen luolista on jyrkänteen alaosaan syntynyt suojaisa, ylijyrkkä kalliotörmä, lippa, jonka alla mahtuu seisomaan. Lipan alla näkyy tiheä vaakarakoilu. Jäätikkö ja rantavoimat ovat puhdistaneet rapautumistuotteista tällaiset kalliolipat, joita löytyy Nuuksion alueelta muitakin. Toinen luola on pieni, kahden arviolta 6-7 m korkean ja läpimittaisen lohkareen väliin jää kapea käytävä. Kolmas luola on toisessa lohkareessa oleva halkeama, joka on muodostunut, kun pienempi pala lohkaretta on irronnut ja siirtynyt hieman sivuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti